Резолуција 62. Конгресa СНО

Нераскидиво везано за биолошки опоравак српске нације јесте њен морални и духовни опоравак, а пре свега повратак њене историјске свести о себи самој. СНО апелује на власти у Београду да одоле свим притисцима који би компромитовали статус јужне српске покрајине као дела суверене територије Србије....

Делегати 62. Конгреса СНО у САД, окупљени на Видовдан 2003. у Чикагу,

Верни циљевима најстарије српске националне организације у Америци којој припадају и кроз коју делују;

Доследни неумрлим идеалима утемељеним духовношћу св. Саве, жртвом косовских див-јунака, херојством Карађорђевих устаника, непревазиђеним јунаштвом бораца у ратовима за ослобођење и уједињење 1912-1918, борбом Равногорског покрета и вожда Трећег српског устанка ђенерала Драже;

Решени да у свом даљем раду допринесу заштити основних интереса српског народа у целини, а српске заједнице у САД посебно;

Усваја следећу РЕЗОЛУЦИЈУ као обавезујући одраз својих стремљења.

Стратешки циљеви

Основни циљеви деловања Српске народне одбране у САД имају четири елемента:

1. Подстицање даљег демократског преображаја Србије и њеног повратка слободарским идеалима наших предака и моралним и духовним вредностима оличеним у нашој Цркви.

2. Одбрана српског имена и угледа у САД.

3. Неговање и јачање идентитета српске заједнице у Америци; и

4. У оквиру наших могућности, пружање разних облика подршке онима којима је помоћ најпотребнија кроз акције попут Фонда Михаило Пупин.

Први од ових задатака захтева ослобађање српске нације од наслеђа комунизма и од идеологије југословенства, које су спречиле решавање српског националног питања у протеклом столећу. Подстицање и помагање духовне и моралне обнове српске заједнице у САД и њене историјске свести, важан је задатак СНО у САД.

Други задатак, одбрана српског имена и угледа, захтева неуморно супродстављање демонизацији српског народа, његовог карактера, вере, културе, писма и историје. СНО сматра да је Српско-амерички конгрес значајно тело за координацију рада на заштити српских интереса, а посебно у супротстављању антисрпској кампањи која се годинама води у медијима, академским институцијама и законодавним телима. СНО ће и убудуће развијати све облике сарадње са организацијама-чланицама САК-а и тежиће његовом проширењу организацијама које деле његове циљеве и опредељења.

Трећи задатак изискује стални развој средстава комуницирања унутар српске заједнице, а пре свега јачање и ширење листа Слобода и интернет-странице СНО, чиме Одбрана доприноси јачању српског идентитета кроз информацију која је квалитетна и благовтремена. Конгрес СНО апелује на све месне одборе и чланове да активно пропагирају средства информисања СНО, тј. Слободу и Интернет-страницу, да допринесу повећању броја претплатника и читаности, како међу постојећим чланством тако и шире, у редовима српске заједнице у САД.

Уједињење српских земаља

Почетак двадесет првог века српски народ дочекао је у тешким околностима. И после пада режима Слободана Милошевића он се суочава са тешким искушењима, без своје јединствене државе, политички разједињен, са делом територије под страном окупацијом, материјално осиромашен и културно изолован, у међународној заједници која оспорава његова легитимна права. Српска народна одбрана у Америци остаје одлучна у уверењу да је трајни мир на Балкану могућ само ако српски народ добије једнак третман који уживају други народи у регији, укључујући право Срба на самоопредељење на свим територијама које вековима Срби настањују као компактна већина. Овај принцип остаје важећи без обзира на привремене промене етничке слике тих територија, од Косова до Крајине. Сходно томе, наставићемо да кроз САК од владе САД тражимо друкчији приступ бившој Југославији, у складу са америчким идеалима слободе, правде и законитости.

Српска народна одбрана сматра да српски народ још увек може да обнови своју јединствену државу, да се може политички консолидовати и ујединити, да може успоставити мир са својим суседима, да се може економски опоравити и остварити права која му припадају, ако се за њих буде борио демократским средствима уз чување националног достојанства, територијалног интегритета Србије и државне целовитости заједничке државе Србије и Црне Горе.

Будућност државне заједнице

Модел државне заједнице који Српска народна одбрана подржава јесте Црна Гора и Србија у јединственој демократској федерацији. Србија и Црна Гора су историјске државе српског народа, оне негују исту националну свест, веру, језик, културу и предање. Јединство историјске судбине и свест о јединству дубоко су уткани у једнородном српском народу на његовом целокупном етничком простору.

Та тежња угрожена је делатношћу сепаратиста у Црној Гори, анационалних снага у Србији и спољних поборника сецесије. Уређење државне заједнице са две чланице неједнаке величине могуће је, јер се ради о једном, изразито државотворном народу. Заједничком државом најбоље се чува слобода и безбедност, успоствља правна једнакост, штити својина и омогућава економска сигурност грађана.

Заједничка држава Србије и Црне Горе треба да буде снажан политички, духовни, материјални и морални ослонац оним деловима српског народа који су распадом Југославије, против своје воље, остали изван граница Црне Горе и Србије и који су изложени асимилацији, притисцима и даљем исељавању. Српска народна одбрана не прихвата насилно сужавање српског етничког простора и сматра да прогнани и одрођени српски народ има право да се врати својим огњиштима и својим коренима, као и да му се гарантује самоопредељење по међународним стандардима.

Уставно питање

Србија је тренутно без јасних уставних темеља, а Црна Гора почива на уставу наслеђеном од комуниста и њихових наследника. СНО сматра да је нови Устав потреба и неопходност за обе јединице у државном савезу. Сматрамо да Устав Србије треба да буде заснован на дефиницији Србије као државе српског народа. Србија не сме да и формално пристане на статус државе са ограниченим суверенитетом, премда нажалост она већ увелико тај статус има у пракси. Сматрамо да Устав Црне Горе треба да јасно раскрсти са сепаратистичком терминологијом и да трајно дефинише статус Црне Горе као партнера Србије под истим, нераскидивим државним кровом.

Статус Косова

СНО је одлучна у ставу да је Косово нераскидиви део Србије. Никакав споразум о коначном статусу Косова не не сме да буде узет у разматрање док се не стабилизује српска држава. НАТО окупација Косова је бесправна чак и унутар сопствених правила јер резолуција Савета безбедности 1244 остаје неиспоштована. Неотуђиво право Србије да пре или касније поврати суверенитет над својом територијом мора да остане неприкосновено. Стога је од кључне важности да се сада спречи ма какав исхитрени чин, а сигурно је да ће непосредно следити притисци и обећања у том правцу.

СНО ће предложити САК-у да упути апелу Уједињеним нацијама, а пре свега сталним чланицама Савета безбедности, да Резолуцију 1244 што пре и у целини спроведу у дело. СНО такође апелује на власти у Београду да одоле свим притисцима који би компромитовали статус јужне српске покрајине као дела суверене територије Србије.

Задаци за будућност

За српску нацију у целини, у расејању и Отаџбини, нема пречег задатка од демографског опоравка, од њеног биолошког самоочувања. Демографско пропадање Срба застрашујуће је. Санација проблема јесте могућа, али изискује претходне политичке промене које би створиле услове за спровођење одлучних мера које су у националном интересу, укључујући законску заштиту нерођеног плода и материјално стимулисање породица са троје и више деце.

Нераскидиво везано за биолошки опоравак српске нације јесте њен морални и духовни опоравак, а пре свега повратак њене историјске свести о себи самој. Систематски ударац на колективно сећање Срба има за циљ уништење изворног колективног идентитета, тзв. денацификацију (тј. десрбизацију) приписивањем колективне кривице српском народу пред хашким трибуналом. СНО стога апелује на власти у Београду да се свим лицима оптуженим за ратне злочине суди пред српским судом у Србији и да се уздрже од даљег изручивања ма кога од оптужених хашком трибуналу.

Битан елемент стратегије националног отпора, обнове историјског сећања и традиционалне културе Срба, представља њихова Црква. Обнова вере није само пожељна по себи, она представља и егзистенцијално питање првог реда, за Дијаспору као и за Отаџбину. СНО подржава повратак веронауке у српске школе у Отаџбини и подржава уклањање преосталих тешких трагова црквеног раскола у расејању. СНО ће и убудуће у свим својим делатностима тражити благослов и подршку наше мајке Цркве као битног стожера духовног и културног опстанка српске заједнице.

Одбор за Резолуцију:
Душан Његомир
Др Срђа Трифковић
Милош Миленковић
Драган Стевановић

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2018 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.