Резолуција 70. Конгреса СНО

Резолуција 70. Конгреса Српске народне одбране у Америци одржаног 25. јуна 2011. у сали Српске народне одбране у Чикагу, Илиноис

Делегати 70. Конгреса

- Верни циљевима најстарије српске националне организације у Америци којој припадају и кроз коју делују.

- Доследни идеалима утемеље-ним духовношћу Св. Саве, жртвом косовских јунака, Карађорђевих устаника, бораца у ратовима за ослобођење 1912-1918, Равногорског покрета 1941-1945 и западних српских земаља 1991-1995.

- Решени да у свом даљем раду допринесу заштити основних интереса српског народа у целини и српске заједнице у САД посебно.

Усвајају следећу РЕЗОЛУЦИЈУ као обавезу у свом раду и одраз својих стремљења. 

Основни циљеви деловања Српске Народне Одбране у САД су:

1. Одбрана интереса српско-америчке заједнице, српског имена и угледа у САД, посебно кроз контакте са законодавним телима и медијима.

2. Неговање и јачање идентитета српске заједнице у Америци.

3. Јачање свестраних веза са Матицом, уз пружање помоћи онима којима је најпотребнија.

4. Ширење мреже месних одбора, повећање и подмлађивање чланства СНО и допринос објективном информисању америчке и светске јавности о стању Срба и Српских земаља. 

 У контексту непосредних изазова српској заједници, доминантан је проблем Косова:

- Српска народна одбрана одбацује чин самопроглашења албанске квази-државе на Косову и Метохији као илегалан, нелигитиман и неморалан.

- СНО одлучно осуђује призна-ње те творевине од стране САД и неких других земаља као грубо кршење норми међународног права.

- СНО са одобравањем прати одлучан став Русије по овом питању и подржава одбијање већине земаља-чланица УН да подлегну притисцима за признање.

- СНО сматра да је Косово и Метохија нераскидиви део Србије и колевка српског народа и да сваки додатни споразум мора да буде у складу са Резолуцијом Савета Безбедности 1244.

- СНО сматра право Србије неприкосновеним да пре или касније поврати суверенитет над својом територијом, без обзира на исход политичких сукоба у Београду. 

Имајући у виду осведочену пристрасност хашког суда, СНО не одобрава изручење српских оптуженика тој квази-правној институцији. Она је створена не ради правде и истине, већ ради остварења политичких циљева сила које су тај суд основале и које га финансирају. Изручење српских оптуженика суду у којем је пресуда унапред написана представља морални пораз Србије, а при том не доноси Србији апсолутно никакве политичке резултате. Сједињене америчке државе не признају хашки суд за своје држављане, зато не видимо разлог зашто би Србија признавала рад тог суда.

- СНО упозорава да нема краткорочног политичког интереса нити материјалне или политичке компензације којима се може оправдати а камоли верификовати, кршење територијалног интегритета Србије.  Сходно томе, СНО од сваке будуће владе у Београду захтева да одоли свим притисцима који би угрозили статус јужне српске покрајине и осталих територија Српских земаља на делу суверене територије Србије. 

- СНО стоји на чврстом становишту да је повратак изворним принципима Дејтонског споразума и даље гарант опстанка републике Српске. 

- СНО остаје доследна у одбрани Српства не препознајући границе и слично томе. 

1. Подржава опстанак српског народа у Црној гори.

2. Осуђује поступке власти у Подгорици који систематски стварају јаз међу браћом

3. Подржава борбу Митро-полије црногорско-приморске за опстанак СПЦ као једине канонске православне цркве у Црној Гори. 

СНО изражава забринутост због свеопште кризе моралних норми, духовног наслеђа и националног идентитета.  Апелујемо на власти у Србији да уреде своју државу на коренима српске традиције и светлог наслеђа наших предака, који једини могу да омогуће стабилност и просперитет српске државе. 

СНО у Америци сматра да влада Србије треба да распише РЕФЕРЕНДУМ о уласку Србије у Европску Унију.

СНО у Америци тражи од владе Србије да заштити српску ћирилицу од систематског уништавања.

СНО апелује на владу Србије да што пре реши проблем национализације имовине после Другог светског рата.

Поводом 66. годишњице мученичке смрти ђенерала Драже Михаиловића још једном захтевамо да се открије истина о уморству Ђенерала као и о злочина комуниста над српским народом и његовим територијама након Другог светског рата. СНО у Америци поздравља све у Отаџбини и у расејању, све оне који воде акцију на расветљавању уморства Ђенерала Михаиловића, а коју је покренула Српска Народна Одбрана у Америци. 

СНО апелује на власти Србије да се активно укључе у истраживање злочина над Српским Народом од 1990 до данашњег дана. 

СНО у Америци остаје одлучна у уверењу да је трајни мир на Балкану могућ само ако српски народ добије једнак третман који уживају други народи укључујући право Срба на самоопредељење на свим територијама које вековима настањују.  Овај принцип остаје важећи без обзира на привремене промене етничке слике тих територија, од Косова и Метохије до Српске Крајине.  Сходно томе, наставићемо да од владе САД захтевамо битно другачији приступ на свим територијама где су Срби живели и живе пре распада Југославије. 

СНО поздравља иницијативу Владе САД на сарадњи са Срби-јом. 

СНО апелује на Владу Србије да заустави корупцију на свим нивоима. 

СНО апелује на Владу Србије да омогући нормалан живот свом народу. 

Одбор за Резолуцију

Прота Лука Лукић
Владан Милошевић, адвокат
Небојша Живковић

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2018 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.