Резолуција 64. Конгреса СНО

Делегати 64. Конгреса,

Верни циљевима најстарије српске националне организације у Америци којој припадају и кроз коју делују;

Доследни идеалима утемељеним духовношћу св. Саве, жртвом косовских јунака, Карађорђевих устаника, бораца у ратовима за ослобођење 1912-1918, Равногорског покрета и ;

Решени да и у свом даљем раду допринесу заштити основних интереса српског народа у целини, а српске заједнице у САД посебно;

Усвајају следећу РЕЗОЛУЦИЈУ као обавезу и одраз својих стремљења.

Основни циљеви деловања Српске народне одбране у САД су:

 1. Одбрана интереса српско-америчке заједнице, српског имена и угледа у САД.
 2. Неговање и јачање идентитета и самосвести српске заједнице у Америци; и
 3. Јачање веза са Матицом, уз пружање помоћи онима којима је најпотребнија.

Први и најважнији задатак, одбрана српског имена и угледа, захтева неуморно супротстављање демонизацији српског народа, његовог карактера, вере, културе, писма и историје. СНО сматра да је значајан рад посебно у супротстављању антисрпској кампањи која се годинама води у америчким медијима и законодавним телима. У том циљу Конгрес:

 1. Подржава наставак пројекта Попис Срба у Америци чији је циљ да се установи колико нас заиста има; и
 2. Налаже извршним телима да развијају стално комуницирање СНО са америчким државним установама, Конгресом и медијима у циљу заступања наших интереса.

Ови задаци изискују јачање и кадровску обнову СНО, као и развој комуницирања унутар српске заједнице. Конгрес зато налаже извршним телима СНО да:

 • Припреме план и обезбеде средства за програм јачања постојећих МО, обнављање рада замрлих и оснивање нових месних одбора СНО, кроз континуирани лични контакт са постојећим и потенцијалним чланством и ангажовани рад на терену првака СНО где год постоје српске заједнице;
 • Припреме програм повећања тиража и ширења популарности листа Слобода (као и интернет-странице СНО) као средства јачања српског идентитета. Конгрес такође овлашћује извршна тела да се један од идућих бројева Слободе одштампа у вишеструко већем тиражу од уобичајеног и да се бесплатно упути на што више српских адреса широм Америке у стицања нових претплатника.

За све наведене активности Конгрес налаже извршним телима да припреме јасно зацртане планове деловања и у том циљу Конгрес одобрава издвајање нужних буџетских средстава за остваривање тих планова, да бисмо постали једна савремена, ефикасна и за изазове нових времена спремна организација.

ВЕЗЕ СА МАТИЦОМ: СНО тражи од Владе и Скупштине Републике Србије да без одлагања оснују Комисију која би истражила злочине комунистичког режима од Другог светског рата наовамо. Пет година од успостављања демократске власти Скупштина се још није изричито оградила од злочина претходног система и институција које су на тим злочинима засноване, од убистава (попут случаја Кашиковић) до заплене имовине којој сада прети бесправна приватизација чиме би пљачка била легализована.

МЕЂУНАРОДНА ПИТАЊА: Српска народна одбрана у Америци остаје одлучна у уверењу да је трајни мир на Балкану могућ само ако српски народ добије једнак третман који уживају други народи у регији, укључујући право Срба на самоопредељење на свим територијама које вековима настањују као већина. Овај принцип остаје важећи без обзира на привремене промене етничке слике тих територија, од Косова до Крајине. Сходно томе, наставићемо да од владе САД тражимо друкчији приступ бившој Југославији, у складу са изворним америчким идеалима демократије, слободе, правде и законитости. Сходно томе, Конгрес овлашћује извршна тела да конкретно захтевају:

 1. Инсистирање на ставу да је Косово и Метохија нераскидиви део Србије. Никакав споразум о коначном статусу КиМ не не сме да буде узет у разматрање док резолуција Савета безбедности 1244 остаје неиспоштована. Неотуђиво право Србије да пре или касније поврати суверенитет над својом територијом мора да остане неприкосновено. Одговорност међународне управе за безбедност Срба је апсолутна, а постигнути “стандарди” крајње незадовољавајући. СНО ће од власти у Београду захтевати да одоле свим притисцима који би компромитовали статус јужне српске покрајине као дела суверене територије Србије.
 2. Поштовање Дејтонског споразума, уз све њиме загарантоване ингеренције Републике Српске и престанак нарушавања тих ингеренција једностраним поступцима међународних фактора у Босни и Херцеговини;
 3. Очување државне заједнице Србије и Црне Горе, уз захтев америчкој влади да осуди драстична кршења људских права од стране режима Ђукановића, попут отпуштања 27 професора никшићких средњих школа и ускраћивања права гласа држављанима Црне Горе који бораве ван њених граница.
 4. Окончање дискриминаторског односа хрватских власти према Србима, амнестију припадника Војске Крајине и омогућавање повратка на огњишта прогнаних Срба, жртава највећег етничког чишћења у Европи после 1945.

Одбор за резолуцију 64. Конгреса:

Др Срђа Трифковић
мр Илија Лубарда
мр Никола Марић
инж. Данило Марчишин

Штампа Ел. пошта

 • SPC
 • Dijaspora
 • Svetigora
 • Save Displaced Serbs
 • Srbi za Srbe
© 2018 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.