Помозимо школи у српском селу!

humanitarno vece 1

У просторијама СНО у Чикагу одржана је 17. децембра посна вечера и хуманитарна акција за помоћ сеоској школи у Србији.

Вече је започето молитвом и присутни су се послужили посном вечером. Председник СНО Небојша Живковић је после захвалности присутнима на доласку по врло хладном времену и великом снегу, рекао да је мисија СНО да помогне где може и како може. Некад су то мали, некад већи пројекти и поклони, али мисија јесте да се у разним крајевима Отаџбине помогне, онолико колико смо сви ми спремни да се бар мало жртвујемо за опште добро нашег народа.

Гост вечери био је господин Милош Шупица, који је за ову прилику дошао из Сивервила у држави Тенеси, граду познатом по звезди кантри музике Доли Партон. Пожртвовано, као и увек, одазвао се када је помоћ потребна. О овој добротворној мисији испричао је како је дошао у контакт са школом и како је приликом боравка у Србији сазнао за врло лоше услове школе у селу Крвавци близу Севојна и захтевао неопходну помоћ. Био је врло депримиран слабим одзивом, али и срећан јер се једино јавила СНО са жељом да, бар колико је то до ове организације, помогне. Такође, одржао је краће предавање присутнима о раду своје организације и активностима у које је био укључен током отаџбинских ратова деведесетих и помоћи коју је указивао рањеницима и њиховим породицама, посебно деци, али и онима који су лекарске захвате потражили у Америци.

СНО је добила апел за помоћ школи у Севојну код Ужица, односно реч је о сеоској школи у селу Крвавци, у коју од 1969. није ништа улагано. Школу похађа више од 150 ученика који долазе из суседних села: Горјана, Потпећа, Поточања и Злакусе.

„Ова села су жива, има младих, рађају се деца. Само у селу Крвавци има око 100 домаћинстава. Ми смо овде рођени, и желимо да наша села и наша школа буду лепи, да можемо нормално да учимо и живимо. Ми сами трудимо се да урадимо колико можемо. Конкурисали смо код швајцарске владе и одобрена су нам средства за замену столарије, термоизолациону фасаду, замену котла, крова. Почетак ових радова требао би да буде током 2017. године, али ми пре тога морамо да реализујемо један такође важан пројекат за који немамо средстава. Реч је о комплетном реновирању два повећа школска мокра чвора“, записали су ученици и наставници школе у писму које су послали г. Шупици, знајући га као вредног хуманитарца. А и наша новинарка Новка Илић обишла је ту школу и у прошлом броју „Слободе“ написала повећу репортажу.

Милош Шупица, који већ две деценије води хуманитарне делатности помажући деци и рањеницима, био је узнемирен почетком ове акције. Од двадесетак организација које је контактирао, како је сам рекао, нико осим СНО и блајагника Радета Раковића није узвратио позив нити се одазвао да помогне.  Зграда школе је у врло лошем стању и СНО је одлучила да се укључи и материјално помогне.

Присутнима се обратио и благајник СНО господин Раде Раковић који је посетио школу приликом последње новембарске посете Србији и изнео своје виђење ситуације. Раде је присутнима показао слике школе као и процене грађевинских компанија за санирање проблема и реновирање школе.

Вече је настављено музичким програмом, у коме су наши познати чикашки музичари Драган и Мирјана Неговановић забављали присутне.

Српска Народна Одбрана до сада је сакупила $5631.00 за помоћ овој школи.

Сви који желе да помогну и да се прикључе овој акцији могу послати своје донације на адресу Српске Народне Одбране за назнаком ЗА ПОМОЋ ШКОЛИ.  Сви који желе више информације о школи могу директно контактирати Радета Раковића на тел. 773-951-1553.

Прилози

Раде Раковић $2000.00
Милош Шупица $2000.00
Бранко Тупањац $300.00
Небојша Живковић $200.00
Србо Константиновић $100.00
Владимир Мулина $100.00
Петко Петровић $100.00
Мајк Антонијевић $100.00
Дадо Робајац $100.00
Љуба Савић $100.00
Др Миленко Лазаревић $100.00
Ђорђе Милинковић $80.00
Бојан Богдановић $61.00
Анонимно $60.00
Бобан Стругаревић $60.00
Стеван Докић $50.00
Тамара Весна $50.00
Драган Неговановић $50.00
Синиша Мандић $20.00

Галерија са хуманитарне вечери

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2018 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.