Ђурђевдански уранак 2017

djurdjevdan 02

Настављајући традицију започету давне 1914.године, Централни одбор Српске народне одбране у Америци са својим месним одборима Чикага и околине у сарадњи са ЦШО Св.Николе и Организацијом српских четника Равна Гора обележила је Ђурђевдански уранак у недељу 7. маја 2017.

Од 7:00 ујутру почело је сакупљање на новој локацији, постављени су столови, закачене заставе и организована забава за децу. У исто време грејана је ракија и спремана гибаница како би се на прави начин започео уранак.

Од 10:00 часова чланови СНО и ОСЧ Равна Гора присуствовали су служби у цркви Св. Никола. Прота Денис Павићевић се на крају службе обратио присутнима, поздравио чланове СНО и захвалио се на избору цркве у којој организујемо ову традиционалну манифестацију.

По завршетку службе Месни Одбор из Северног Чикага предвођен Градимиром Марковићем у кухињи је започео спремање изузетног роштиља. Ћевапи и кобасице су наручене из нове српске компаније која се бави производњом хране Family Tradition Foods из Линколнвуда, коју овим путем препоручујемо и похваљујемо јер нам је даровала једну трећину ћевапа. По завршетку Литургије започела је продаја књига и отворен је бар за продају пића која су претежно била из Србије.

Хвала свим волонтерима који су помогли у организацији уранка. Хвала свим дародавцима који су новчано помогли и подржали овај догађај.

Велико Хвала Денију Раковићу и компанији Lav Imports која је увелико помогла дајући на дар 4 литре ракије Гружанска Нит и 24 пакета Ваљевског и Лав пива. Месни одбор из Либертивила је и овог пута био ослонац Ђурђевданског уранка; њихово искуство у организовању ове манифестације је немерљиво: поред донације од $500,00 донели су и гибаницу. ОСЧ Равна Гора је помогла донацијом гибанице, сокова, и воде; Месни Одбор Северни Чикаго је савршено организовао храну и све везано за кухињу и овим путем морамо да похвалимо њихов труд и рад. Месни Одбор Источни Чикаго је даровао гибаницу и киселу воду.

Петко Петровић је поклонио пакет гуаране и три пакета киселе воде и такође бесплатно организовао озвучење и пуштао музику. Породица Пешаковић је поклонила ракију и колаче, Душан и Лидија Стојковић ракију и гибаницу, Соња Јосиповић гибаницу, Небојша Живковић је поклонио 15 мајица волонтерима са грбом СНО као и $240,00 за изнајмљивање компаније која је забављала децу (гумени замак за децу, кокице и оцртавање дечијих лица) и Месни одбор Белвуд6  флаша коњака. Велико хвала и брату Драгану Селаковићу, председнику Српске Братске Помоћи, који је и овог пута помогао организацију уранка. Више појединаца је донело ракије и гибанице и свима се од срца захваљујемо. Уједно, извињавамо се унапред ако смо неког ненамерно прескочили, али грешку можемо исправити.

Испод можете погледати финансијски пресек Ђурђевданског уранка: 
Сакупљено је укупно $4141,96; $2673,00 Донација сакупљена од хране, пића и књига; $1468,96 Остале донације.

Петар Самарџија $100,00

МО Либертивил $498,96
Веселин Самарџић $40,00
Стеван Стевлић $100,00
Соња $20,00
Србо Радисављевић $50,00
Протиница Радојка Поповић $100,00
Дан Мијалиловић $100,00
Љуба Миловановић $30,00
Нађа Николић $20,00
Здравко Аврамовић $25,00 чланарина
Борис Бастаја $25,00 чланарина
Борис Бастаја $250,00
Раде Раковић $100,00
Yvonne Taylor $10.00

Храна $349,00 +$259,60 укупно треба да се још плати $608,60 за трошкове хране.

По завршетку уранка цркви Св.Никола оставили смо донацију од $100,00 као и донацију у пићу: 8 гајби воде, 4 гајбе Кока Коле, 4 гајбе Спрајт, 4 гајбе киселе, 2 гајбе Пепси, 3 гајбе Лав пива, 8 гајби Ваљевског пива, 3 Ракије, 2 Коњака...

Сматрамо да је одлука да уранак организујемо на овој новој локацији била у потпуности исправна. Уранак је био врло успешан, упознали смо нове људе са радом СНО. Захваљујемо се ЦШО Св.Николе из Брукфилда на гостопримству и надамо се још успешнијој будућој сарадњи. Свим присутнима поделили смо СПЕЦИЈАЛНО ИЗДАЊЕ листа СЛОБОДА које је посвећено СНО и где може да се сазна све о раду организације. Ово специјално издање је намењено за све Месне одборе СНО као и за све појединце који желе да сазнају више о историји Српске Народне Одбране и раду организације. Такође имали смо више заинтересованих за претплату на лист Слобода као и за учлањење у СНО.

Разговарали смо о реорганизовању Месног Одбора Белвуд и јачању самог одбора припајањем са црквом у Брукфилду. Постоји огроман потенцијал да направимо један јак и активан одбор који би функционисао у југо-западним деловима Чикага. Следећи већи догађај је Конгрес СНО као и обележавање Видовдана 24. јуна 2017.

За пар дана се приводи крају акција за помоћ сеоској школи у Србији и уплате преко интернета на нашој веб страни ће бити последња шанса да будете хумани у овом случају и уплатите донацију преко рачунара https://www.gofundme.com/help-school-in-serbia

Небојша Живковић
Председник
Српска Народна Одбрана у Америци

Видео

Галерија

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2018 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.