Сабор у славу Св. Мардарија либертвилског

sv.mardarije

Новограчаничка и средњеза-падноамеричка епархија са њеним домаћином Владиком Г. Лонгином била је свеправославни центар окупљања у дане од 14. до 16. јула 2017.

На америчком континенту је живео и био први епископ Српске Цркве Мардарије (Ускоковић) који је у православљу проглашен за свеца либертвилског и свеамеричког, а поводом тачно 100-годишњице доласка у Америку организована је свеправославна свечаност поводом његовог проглашења за светог. Уз то, мало пре ове прославе ексхумиране су мошти светитеља, и по казивању свештеника његово тело је остало онакво како то и доликује свецима. То је данас постала реликвија и чува се у специјалном саркофагу.

Свечаности су почеле у Чикагу у петак 14. јула у цркви Светог Васкрсења Христовог где је приређен дочек поводом прославе и симпозијум, а премијерно приказан филм о Владики Мардарију “Тихи Кутак Христов”. Присуство Патријарха Српског Г. Иринеја и Митрополита Г. Амфилохија из Отаџбине, као и свих северно-америчких владика, а тако и сестринских православних цркава, уз велики број свештенства и монаштва, као и огроман број верника – учинили су ове дане заиста светим и за памћење. Упркос обично јулским годишњим одморима и неочекиваним највећим поплавама у овом крају баш за тај викенд, око пет хиљада православних верника слило се од Либертвила до Нове Грачанице у суботу и недељу, 15. и 16. јула.

Како сви познајемо терен око манастира Св. Саве у Либертвилу, да кажемо да је павиљон и место где су се одржавали пикници, а који је требало да буде у функцији за ову свечаност - био поплављен јер се река Десплејн баш ту излила, мостић који води до пикник дела манастирске порте био је под водом. Богу хвала, манастирско гробље није било угрожено. Никада се није десило да овакве велике поплаве задесе овај терен, али увек постоји први пут. Елем, манастир и све спремљено око манастира за дочек гостију остало је на месту, а места многих догађаја морала су да се мењају у последњи моменат.

Ипак, све је у суботу било другачије. Сунце је огрејало, време се излепшало... верни народ је дошао. На хиљаде.

Патријарх Српски Иринеј са великим бројем владика служио је Св. Архијерејску литургију у манастиру Св. Сава ујутру. Био је то призор за памћење и свако ко је учесвовао у Литургији и био присутан у манастирској порти осећао се радосно и благословено јер су молитве упућене пред моштима новог светитеља и првог епсикопа америчко-канадског Српске Цркве на америчком континенту, кога је по доласку 1917.г бродом у луци дочекао, а ко би други до - лично Михајло Пупин.

Стотине деце у народним ношњама са иконама у рукама правили су пут свештеницима, монасима и монахињама, владикама и Патријарху до централног места, па су одатле кренули и са свим гостима и у Нову Грачаницу где су наступали и одушевили присутне.

Два манастира, Св. Саве у Либертвилу и Нова Грачаница, недалеко један од другог, два су стуба српског постојања а данас и значајних окупљања српског народа. Они својом историјом говоре о свим успонима и неравнинама нашег живота у емиграцији. Данас су били једно, домаћини свеправославној прослави Св. Мардарија!

Уосталом, фотографије говоре више од речи...

Галерија

View the embedded image gallery online at:
http://snd-us.com/aktivnosti/vesti/1892-sabor-u-slavu-sv-mardarija-libertvilskog.html?tmpl=component&print=1&layout=default#sigProIdd84869de41

Комплетну галерију можете погледати на овом линку:

https://www.facebook.com/www.stsavamonastery.org/photos/?tab=album&album_id=1492552800801187

Штампа