Васкршња посланица епископа Лонгина

Епископ Лонгин„Васкрсење Твоје Христе Спасе ангели поју на небесима, удостој и нас на земљи да те чистим срцем славимо.” -Васкрсна  Стихира, 6. глас.

Христово Васкрсење из мртвих, драга браћо и сестре, заиста нам даје прилику да славимо Бога чистим срцима јер нас управо Oно очишћује и одгони сву таму из света око нас, и у нама. Да бисмо постали потпуно чисти морамо се држати Његовог Васкрсења, које је наше обновљење и наш прелазак из смрти у живот. Благодарни смо Богу што имамо за примере Апостоле, Свете Оце и све Светитеље који нам помажу разумевању Вере и личном преображењу.

Ми у Америци смо благословени што имамо Светитеља који је живео Васкрсењем, и који је о Васкрсењу сведочио како нашем народу тако и осталима на овом Континенту. То је Свети Мардарије, први Српски Епископ Америке и Канаде.  Христовом победом над смрћу он је савлађивао искушења у свом животу, приближавао се стално Господу, учећи паству своју вери Христовој. У тој радости Васкрсења славимо и исказујемо нашу љубав према новојављеном Светитељу, чију ћемо канонизацију заједно са Патријархом Српским, на свеправославном нивоу обележити, кроз три месеца у Манастиру Светог Саве у Либертивилу. Позивамо вас све да узмете учешћа у овој прослави, да се за исту, духовно припремимо, да будемо и ми попут нашег Светог Мардарија, сведоци радости Васкрсења.

Прослављајући Пасху Христову, нека вам, молитвама Светог Мардарија, Васкрсли Господ подари радост, мир и здравље!  Спремајући се, да у јулу месецу будемо заједно и, са ангелима чистог срца певамо химну Васкрсломе, прослављајући Његовог Светитеља, све вас поздрављамо са:

Христос Васкрсе!

Ваистину Васкрсе!

+ Л О Н Г И Н

Епископ Новограчаничко-средњезападноамерички

*Реч Пасха дословно значи Прелаз и користи се као синоним за Васкрсење Христово које омогућава прелаз из смрти у живот.

ШтампаЕл. пошта

  • SPC
  • Dveri
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe