100 година од одласка српских добровољаца из Америке на Солунски фронт

snd 11 9 2017

Око 17.000 добровољаца Срба из Америке кренуло је у помоћ својој браћи у одбрани Отаџбине у Првом светском рату. 

Значајну улогу у њиховом прикупљању, опремању и слању одиграла је Српска народна одбрана у Америци, створена 1914. године, и њен први председник, уважени проф. Михајло Пупин. 

Крајем ове, 2017. године, навршава се 100 година од њиховог одласка на Солунски фронт, који је био и завршна фаза у ослобођењу Српства. 

То је био и мотив да се посебно организује свечаност у њихову част приликом обележавања Дана Примирја у Првом светском рату који је био уприличен у просторијама државног конзулата Србије у Чикагу, који је био и организатор овог скупа уз подршку Српске народне одбране као настављача и носилаца сећања на ове српске хероје. 

Дан примирја (11.новембар) је државни празник Србије и тај дан проглашен је даном сећања на све жртве Великог рата, са посебним знаком цвета Наталијине рамонде који се качи на ревере, као што у Америци и Канади имамо значке маковог цвета, као симбол сећања на страдале у том рату (Remembrance Day). 

Конзул-жеран г. Дејан Радуловић поздравио је присутне госте и сажео свој пригодни говор о овом празнику и сећању на родољубље оних који су ослобађали Србију од непријатеља. Добротом Конзулата присутнима је подељена значка Наталијине рамонде. 

Потом је председник СНО г.Небојша Живковић одржао значајан говор о том времену и подацима како су наши преци с љубављу одлазили у помоћ Отаџбини. 

Специјални гост била је проф. Кринка Видаковић-Петров која је помно истраживала живот српске емиграције. 

Поред десетина спремљених паноа које су припремили чланови СНО за ову прилику на којима се виде српски добровољци из Америке и оно што их је пратило током боравка у ратној зони, СНО је позвала је и једног живог директног потомка српских добровољаца. Био је то г. Тед Поткоњак, чији је деда Симо Поткоњак отишао из Америке да брани Српство. После рата вратио се у родну Лику, али је током Другог св. рата доживео судбину многих Срба у НДХ - убијен је од усташа, чију је земљу ослободио! Његов син Тодор био је током тог рата у Краљевској војсци али је заробљен и четири године провео у немачком заробљеништву, а потом долази у Америку. 

У оквиру обележавања Дана примирја у Великом рату, приказан је документарни филм о херојини Милунки Савић, најодликованијој жени у Првом светском рату, која је после Другог св. рата била деградирана, као и сви Солунци, толико да је остатак живота радила као чистачица. Време је одавно прошло да се многе ствари исправе бар у сећању и истиним тумачењима о људима и догађајима и ту смо на добром путу. За српску емиграцију то сећање никада није престало, а и у Отаџбини се чине замашни кораци.

СНО инфо

Галерија

Слика: Њ.Е. Конзул Дејан Радуловић, проф. Кринка Видаковић Петров, г. Александар Петров књижевник и уредник у „Американском Србобрану“ и председник СНО у Америци г. Небојша Живковић

 

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2024 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.