Саопштење Српске Народне Одбране у Америци

snd grb

Имајући у виду драматична збивања на Косову и Метохији, трагично оличена у убиству Оливера Ивановића и многих других раније, свесна опасности да се у непосредно предстојећем периоду од стране државног врха Србије донесу исхитрене одлуке у раскораку са државним и националним интересима, Српска Народна Одбрана у Америци, сматрајући да Српски народ, како у матици тако и у расејању не треба и не може да се помири са тим да је правда селективна и недостижна, а да су безакоње и сила старији од права, свесрдно се придружује Апелу за одбрану Косова и Метохије који је потписао низ водећих српских духовника, професора, интелектуалаца и посленика јавне речи.

Сматрамо за излишно да сопственим словом ма шта мењамо у овом речито сажетом и јасном обраћању нашој јавности у овом уистину драматичном часу српске историје.

  • Први пут у српској историји, надвила се опасност да српска рука потпише предају Косова и Метохије у туђе руке. У овом одсудном часу, ми долепотписани обраћамо се јавности и српским властима следећим захтевима:
  • неодговорном политиком, одобравањем Еулекса, измештањем дијалога о Косову и Метохији под окриље Европске уније, отпочињањем „техничког дијалога” и закључивањем и спровођењем неуставног Бриселског споразума, процес сецесије Косова и Метохије је добио забрињавајући замах. Тај процес се може и мора зауставити.
  • захтеви САД и најмоћнијих земаља ЕУ да Србија и Косово потпишу „правно обавезујући споразум“ и да се Србија сагласи да „Косово“ буде примљено у међународне организације, укључујући Уједињене нације, као и свака подела Косова и Метохије – неприхватљиви су и морају бити одбијени, једном за свагда.
  • Садашње међународне околности су такве да до праведног решења није могуће доћи. Замрзнути конфликт (попут конфликта на Кипру и другде) једина је разумна одлука. Будући нараштаји неће бити најсрећнији ако им у наслеђе ово питање оставимо нерешено, али ће бити најнесрећнији ако и себе и њих заувек осрамотимо, одричући се Косова и Метохије, своје части и свог Јерусалима. То никад није учинио ни један народ. Пристајући на такав преседан Србија би смртно ранила себе и ударила срамни жиг на лице Срба, свих и свуда.
  • Разговоре са представницима Албанаца са Косова и Метохије ваља наставити, неорочено и неусловљено, под окриљем Савета безбедности УН, до коначног решења у складу са Уставом Републике Србије, Резолуцијом СБ УН 1244 и међународним правом.

Питање Косова и Метохије се не може решити без пристанка Србије нити је ико може понизити, ако не понизи себе сама.

Заклетва дата на Јеванђељу приликом преузимања дужности, обавезује да се државни и национални интереси штите без обзира на опасности и уцене. Без Косова и Метохије или било којег дела своје територије, Србија не би била само осакаћена, већ и трајно поражена, као земља која је своју скупу судбину продала и поништила свој идентитет.

Зна се да оно што се силом узме, може да се врати, али да оно што се поклони остаје изгубљено.

Саглашавањем са отимањем и добровољним одрицањем од себе и своје основне земље, са највећим бројем својих Црквено–народних средњовековних Светих Споменика – Владарских, Патријарашких и Свенародних Задужбина – као и од дела сопственог народа, отпочело би незаустављиво пропадање и нестајање Србије, до коначног исписивања из историје.

Чикаго, 10. фебруара 2018.

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2018 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.