Извештај и резолуција 54. конгреса СНО за Исток

У суботу, 31-ог октобра 2009-те године одржан је у Ворену, Мичиген, 54-ти Конгрес С.Н.О. за Исток коме су присуствовали делегати из Њујорка, Кливленда и Детроита, као и чланови Централног одбора из Чикага, председник Славко Пановић и члан Вучета Рутовић.

Ови регионални конгреси одржавају се у сврху састајања у различитим локацијама у Америци да би се измењала мишљења и идеје које би биле од интереса за чланове Српске народне одбране, помоћ месним одборима у њиховим активностима и проблемима, као и у сврху дружења и виђења са члановима које нисмо срели о Видовдану на годишњем Конгресу С.Н.О. у Чикагу, а који се одржава за делегате и госте из целе Америке.

Уобичајено је да се проведе дан у слушању поднесених извештаја месних одбора овога региона, извештаја председника Централног одбора и његових активности од јуна ове године, да се извештаји продискутују и чују сугестије како да се помогне овој старој и поносној српској организацији.

Што се тога тиче ни овај скуп у Ворену, Мичиген, није био другачији, јер смо били срдачно примљени од стране домаћина овогодишњег Конгреса, брата Жике Јовића, а чија симпатична супруга Цвијета нас је лепо дочекала и потрудила се да не останемо гладни за време посете овим велелепним просторијама Српске цркве Св.Стефан Дечански. Брат Илија Лубарда председавао је Конгресу и побринуо се да сваки делегат дође до речи и изрази своје мишљење, а будући да ови регионални конгреси немају право да доносе одлуке које може само годишњи Конгрес у Чикагу да доноси, било је врло тешко да убедите људе да се уздрже од изношења ствари које не припадају јурисдикцији регионалних састанака. Па ипак, Срби као Срби, ми смо морали да се пошто пото огласимо, а као резултат тога рад је потрајао неочекивано дуже, али су се делегати и гости на крају растали као добри пријатељи као што је увек случај код наших понекада жучних састанака.

Увече су делегати и гости имали прилику да виде аутентичан филм са тзв. суђења у Београду које су комунисти инсценирали да би своме диктатору дали легитимно „право“ да погуби првог герилца Европе у Другом светском рату, легендарног ђенерала Дражу Михаиловића. Приказан је и интервју сада већ покојног Лазаревског у коме овај бивши члан Титовог КНОЈ-а описује како и када је стрељан Дража Михаиловић. Одлучено је да се следећи регионални конгрес одржи у Кливленду, Охајо.Никола Марић

РЕЗОЛУЦИЈА 54. КОНГРЕСА СНО ЗА ИСТОЧНЕ ДРЖАВЕ АМЕРИКЕ

Делегати 54-ог Конгреса С.Н.О. за Источне државе Америке, окупљени у Ворену, Мичиген, 31-ог октобра 2009те године, доносе следећу РЕЗОЛУЦИЈУ:

Иако је Република Србија релативно слободна држава још увек осећамо потребу да будемо будни и да се боримо за српске интересе, како у дијаспори, тако и у Србији и осталим српским земљама бивше Југославије, као и свагде где живе Срби.

Поздрављамо Њ.Светост патријарха С.П. Цркве господина Павла са жељом да нам поживи још много година. Поздрављамо Централни одбор С.Н.О. на челу са дугогодишњим председником братом Славком Пановићем у жељи да и даље чува вредности и принципе Српства широм света где Срби живе. Поздрављамо одлучност Владе Републике Српске да се никада не одрекне српскосветосавског идентитета и права на суверенитет своје територије. Поздрављамо српско државно вођство и ургирамо да и даље упорно брани интересе и традиције српског народа. У том смислу тражимо од Српске владе да настави са тражењем земних остатака бесправно и кукавички умореног вође Трећег српског устанка ђенерала Драже Михаиловића. Захтевамо од српског државног вођства да никада не призна насилно отуђивање српске колевке Косова и Метохије. Молимо Српску православну цркву у отаџбини да уложи максималне напоре код српских власти и парламента да омогуће српском становништву боље услове живота и на тај начин повећају наталитет у Републици Србији којој већ сада прети опасност да постане мањина у својој сопственој земљи. Наше је мишљење да све промене, првенствено арондација, буду разматране на црквено-народним саборима.

Делегати 54-ог Конгреса С.Н. одбране за Источне државе Америке 31-вог октобра 2009-те г.

Одбор за резолуцију:
Никола Марић
Илија Лубарда
Велибор Соковић

Штампа