sloboda-baner

Из најновије Слободе

 • Слобода 2155

  Рудо Шварц

  Пише: Новка Илићnovka ilic

  • Као ратни заробљеник на сликама овековечио Ужице после Другог рата • Није био човек рата, за 6 година није испалио ни хитац • Очаран Критом, али и ужичком котлином, а о годинама рата и заробљеништва одговарао: “То је прошлост” • Синови поклонили дневник и све слике критском музеју • Инго Шварц посетиће и Ужице •

  Опширније...

 • Слобода 2155

  Смели први потези председника Трампа

  Срђа Трифковић

  Пише: Срђа Трифковић

  Приоритет борби против исламског тероризма • Почетак побољшања односа са Русијом • „Исушивање мочваре“ вашингтонске корупције • Да ли је Кина сада главни геополитички супарник САД?

  Опширније...

 • Слобода 2155

  „Хоћемо Србију да вратимо народу“

  Пише: Марина Дабић

  marina dabic

  • За два месеца Србија ће бирати новог председника • Представљамо вам нешто ново на српском политичком небу

  Опширније...

 • Слобода 2155

  Непрестана хајка на Путина и Русију

  Пише: Никола Марић

  Никола МарићЗападне силе баш не попуштају. Сваким даном све више напада на Русију и њеног председника. Неки од ових напада су увијени и опште природе, други директни и једноставно брутални.

  Опширније...

 • Слобода 2155

  Ко то више личи на НДХ - РС или бошњачка БиХ?

  Пише: Ненад Пиваш       

  „Ако бисмо почели славити ’празнике’ као што је 9. јануар, онда би се неки могли досетити и да се слави, рецимо, 10. април, дан када је основана Независна Држава Хрватска (НДХ)“, рекао је Валентин Инцко, високи представник међународне заједнице у БиХ, након спектакуларне прославе 25 година од оснивања Републике Српске.

  Опширније...

 • Слобода 2155

  Нова бриселска фарса

  Пише: Емил Влајки         

  Изгледа, да је за србијанско руководство Брисел постао нови главни град Републике Србије. Свако мало, па србијански политички врх тамо одлази да би, наводно, преговарао са косовским Албанцима.

  Опширније...

 • Слобода 2155

  О Светом Сави 2017. године

  Пише: Васа Костић

  Свети Сава, најважнија личност српског народа преминуо је 13. јануара по старом календару 1235 године у Бугарској у Трнову. Свети Сава који није више био на челу СПЦ и ради ослабљеног здравља враћао се са великог пута. Уз обилажења светих места у Палестини, Сирији и Синају Свети Сава је издејствовао самосталност бугарској цркви.

  Опширније...

Слобода 2154

“Власт је враћена народу”

Срђа Трифковић

Пише: Срђа Трифковић

У петак 20. јануара Доналд Трамп је положио заклетву испред Капитола у Вашингтону и тако и званично постао 45. председник Сједињених Америчких Држава.

Најављени протести били су много мањег обима него што се очекивало и церемонија је у потпуности протекла по плану. „Свечано се заклињем да ћу у доброј вери обављати дужност председника и да ћу, најбоље што могу, чувати и бранити Устав САД“, изговорио је Трамп главном судији Врховног суда САД Џону Робертсу, држећи леву руку на две Библије – једној коју је добио од мајке и другој која је припадала Абрахаму Линколну.

Потом је уследио традиционални говор новоустоличеног председника који је био краћи него обично: трајао је само 17 минута. То је била истовремено и најрадикалнија таква беседа за дуги низ година. Трамп је оштро критиковао политички естаблишмент Вашингтона – у самом срцу америчке престонице – најављујући почетак једне нове епохе. Трампов наступ је садржавао бројне теме из говора које је држао током кампање, с тим што је “ја” заменио са “ми”. Док су иза њега стајала четворица његових претходника, Џими Картер, Бил Клинтон, Џорџ В. Буш и Барак Обама, Трамп је рекао да ће 20. јануар 2017. године бити упамћен као дан када је “власт враћена народу”. Он је изнео суморну слику земље, говорећи о „покољу Америке“ услед криминала, о затвореним фабрикама и лошем лидерству.

trump inauguracijajpg

„Сваке четири године се окупљамо овде да прославимо мирну предају власти. Овај пут не пребацујемо власт са једне администрације на другу већ је од Вашингтона враћамо вама, народу“, рекао је Трамп. „Естаблишмент је штитио сам себе, а не америчке грађане. Њихове победе нису биле ваше победе, њихов тријумф није био ваш тријумф. Они су празновали, а наш обичан свет није имао шта да слави. Мала група људи у Вашингтону је убирала плодове владе, док је народ сносио трошак. То све престаје сада, овога часа, од ове церемоније. Овај моменат је ваш час тријумфа, припада вама. Припада свима који су овде и који ово гледају. Ово је ваш дан, ваша прослава“.

Очигледно, ово је била јасна критика не само на рачун „естаблишмента“ у целини већ и његових непосредних претходника у Белој кући. Трамп је Американцима обећао пристојно плаћене послове, нове фабрике, школе, мостове и путеве. Индиректно је најавио мере трговинског протекционизма и пооштреног спровођења имиграционих прописа: „Од сада ћемо све радити у интересу обичних Американаца. Ми ћемо обновити свој сан. Држаћемо се два једноставна правила: купујте америчку робу, а на посао примајте само Американце“.

„Обезбедићемо добра радна места за породице“, наставио је Трамп. „Имамо једно срце и један дом и заједничку светлу будућност. Деценијама смо обогаћивали инострану производњу на рачун сопствене. Штитили смо туђе границе уместо својих. Једна за другом, фабрике су затваране, а производња је одлазила у иностранство. Богатство средње класе је нестало и подељено је по другим земљама света. Све је то сада прошлост, гледаћемо само у будућност - навео је 45. председник САД.  „Америка ће од сада бити на првом месту.“

У јасном раскиду са политиком својих претходника, Трамп је нагласио да САД више неће другим земљама наметати свој систем вредности и норме: „Тражићемо пријатељство са другим земљама, држећи на уму да је и њихово право да своје интересе држе изнад свега осталог. Нећемо наметати другима свој начин живота, ми желимо да он буде пример за друге“. Поновио је своје предизборно обећање да ће САД „ујединити цивилизовани свет против радикалног исламског тероризма“ и да ће та појава „бити потпуно искорењена са лица земље“. (За разлику од Обаме и Хилари Клинтон, који су из разлога политичке коректности користили термин „насилни екстремизам“, Трамп никада па ни овом приликом није оклевао да употреби придев „исламски“.)

На крају говора Трамп је рекао: „Ми ћемо опет Америку учинити великом. Нас ће чувати Бог“.

Иако је Трампово инаугурациони говор привукао велики број гледалаца широм Америке и света, маса окупљених је била мања него на ранијим инаугурацијама. Иначе, Трампов пут до Беле куће је један од најневероватнијих у скорашњој америчкој историји. Пркосио је вођству Републиканске странке, сукобљавао се са медијима и оборио две политичке династије – Бушових у сопственом и Клинтонових у супарничком табору – на путу до победе. Његова порука, коју је сажето поновио на инаугурацији, несумњиво ће на путу до остварења наилазити на знатан отпор знатног дела америчке политичке, пословне и  елите  која му се супротстављала и целим током предизборне кампање.

Предстојеће тешкоће са оперативцима „дубоке државе“ вероватно ће бити најосетније по питању побољшања односа са Русијом. Већ се назиру у тврдњама обавештајних агенција (које до сада никаквим доказима нису поткрепљене) да је Русија својим хаковањем Демократског националног комитета и шефа предизборног штаба Клинтонове тежила да помогне Трамповом избору. Стиче се утисак да су тиме челници тих агенција тежили да нанесу ударац кредибилитету новог председника чак и пре него што је инаугурисан. Тим поводом се огласио Њут Гингрич, бивши председавајући Представничког дома америчког Конгреса, који се сматра једним од Трампових најповерљивијих људи. Он је упозорио да је врхушка обавештајних служби, коју чине политички именована лица, починила издају обавештајне заједнице САД и нанела јој штету. Гингрич је посаветовао Трампу да одмах после инаугурације започне темељено преустројство „целе обавештајне структуре“ САД. Немамо сумње да ће Трамп тај савет са одлучношћу прихватити.

...

Комплетан чланак у штампаној Слободи

ШтампаЕл. пошта

 • SPC
 • Dveri
 • Dijaspora
 • Svetigora
 • Save Displaced Serbs
 • Srbi za Srbe