sloboda-baner

Из најновије Слободе

 • Слобода 2155

  Рудо Шварц

  Пише: Новка Илићnovka ilic

  • Као ратни заробљеник на сликама овековечио Ужице после Другог рата • Није био човек рата, за 6 година није испалио ни хитац • Очаран Критом, али и ужичком котлином, а о годинама рата и заробљеништва одговарао: “То је прошлост” • Синови поклонили дневник и све слике критском музеју • Инго Шварц посетиће и Ужице •

  Опширније...

 • Слобода 2155

  Смели први потези председника Трампа

  Срђа Трифковић

  Пише: Срђа Трифковић

  Приоритет борби против исламског тероризма • Почетак побољшања односа са Русијом • „Исушивање мочваре“ вашингтонске корупције • Да ли је Кина сада главни геополитички супарник САД?

  Опширније...

 • Слобода 2155

  „Хоћемо Србију да вратимо народу“

  Пише: Марина Дабић

  marina dabic

  • За два месеца Србија ће бирати новог председника • Представљамо вам нешто ново на српском политичком небу

  Опширније...

 • Слобода 2155

  Непрестана хајка на Путина и Русију

  Пише: Никола Марић

  Никола МарићЗападне силе баш не попуштају. Сваким даном све више напада на Русију и њеног председника. Неки од ових напада су увијени и опште природе, други директни и једноставно брутални.

  Опширније...

 • Слобода 2155

  Ко то више личи на НДХ - РС или бошњачка БиХ?

  Пише: Ненад Пиваш       

  „Ако бисмо почели славити ’празнике’ као што је 9. јануар, онда би се неки могли досетити и да се слави, рецимо, 10. април, дан када је основана Независна Држава Хрватска (НДХ)“, рекао је Валентин Инцко, високи представник међународне заједнице у БиХ, након спектакуларне прославе 25 година од оснивања Републике Српске.

  Опширније...

 • Слобода 2155

  Нова бриселска фарса

  Пише: Емил Влајки         

  Изгледа, да је за србијанско руководство Брисел постао нови главни град Републике Србије. Свако мало, па србијански политички врх тамо одлази да би, наводно, преговарао са косовским Албанцима.

  Опширније...

 • Слобода 2155

  О Светом Сави 2017. године

  Пише: Васа Костић

  Свети Сава, најважнија личност српског народа преминуо је 13. јануара по старом календару 1235 године у Бугарској у Трнову. Свети Сава који није више био на челу СПЦ и ради ослабљеног здравља враћао се са великог пута. Уз обилажења светих места у Палестини, Сирији и Синају Свети Сава је издејствовао самосталност бугарској цркви.

  Опширније...

Слобода 2154

Косовски Албанци звецкају оружјем

Пише: Никола Марић

Никола МарићДалеко су стигли од времена када су цепали дрва и истоварали угаљ и уносили у београдске подруме до показивања потпуног непоштовања према Србији и српској војсци.

Од сакупљања онога што је преостало по београдским пијацама, нарочито преосталих зрна грожђа и поврћа, до војних транспортера и заустављања српског путничког воза на путу до Косовске Митровице. Од јадних надничара у служби Срба до осиљених бораца у такозваној Ослободилачкој војсци Косова.

Тито није дозвољавао Србима да се врате на своја огњишта на Косову по завршетку Другог светског рата, а дозволио је Албанцима да масовно прелазе преко границе на Косово и Метохију, мењајући тиме заувек састав становништва Косова и Метохије. Јосип Броз је Енверу Хоџи обећао да ће да му да Косово ако не буду нападали његове партизанске јединице током рата. Додајмо свему томе албанско размножавање попут зечева и добићемо сасвим другачију демографију у старој српској колевци.

Да ли су Албанци толико храбри и неустрашиви да потпуно игноришу могућност српских репресалија? Шта мисле они да би Срби учинили у случају оружаног сукоба? Очигледно ништа. Слушајући Председника владе Србије пре неки дан како моли Албанце да не убијају Србе била ми је мука у стомаку. Наравно да желиш мир, која нормална особа то не жели? Али постоји такође и нешто што се зове понос, достојанство, суверенитет једне целе нације.

Сећате ли се како су силеџије умеле да испровоцирају тучу са много већим противником када су знали да иза себе имају још већег делију који је спреман да им помогне у тој тучи? Косовски Албанци знају да ће да им помогне цео НАТО у случају српско-албанског сукоба. Они војни транспортери које су послали у Косовску Митровицу нису послати из Тиране него са НАТО војне базе у Приштини. Запад чини све могуће да присили Србију да призна бесправно проглашену независност Косова. Они бескрајни и бескорисни разговори између Београда и Приштине су пуко губљење времена и труда. Срби који су напустили Косово и Метохију у последњем конфликту не могу да се врате својим кућама. У много случајева те куће су или разорене или запоседнуте од стране Албанаца. Да ли неко верује да ће албанске власти присилити свој народ да напусте те куће и дозволе правим власницима да се у њих уселе? Размислите мало. Једини начин да се прогнани Срби икада врате својим кућама јесте да Албанци буду присиљени да те куће напусте и уступе их правим власницима Србима. А ко ће да их на то присили? Сигурно неће један вођа који моли Албанце да не убијају Србе.

Сваке године Србија произведе генерацију нових официра. Београдске улице су крцате Србима који посматрају овај завршни спектакл. Чак се појаве и авиони у једном гесту силе и солидарности. Што се мене лично тиче имао сам више поверења у оне наше јадно обучене српске војнике из Првог светског рата него у ове у сјајним и испегланим униформама Војне академије. Боже, како бих волео да се варам у оцени наших нових војних снага! Молим вас, кажите ми да грешим. Урадите нешто, али немојте да падате на колена испред шачице косовских Албанаца.

Још боље, пођите до Москве и понудите Путину да направи војну базу у Косовској Митровици, ако ни због чега другог а оно зато да покажете Клинтоновој бази у Приштини да је ово православна земља, земља Цара Лазара и Милоша Обилића. Председник Николић рече ономад да је спреман да лично пође на Косово да брани свој народ. Нема много чега што ме импресионира у тој Влади Србије, али ове речи Николића биле су као дах свежег ваздуха. Не очекујте од госпође Федерике Могерини да заустави албанску агресију, упитајте Русију да ли би хтела да нам помогне да вратимо своју земљу и своје достојанство? Знам да један осамдесетогодишњак не би био од велике користи у борби противу Албанаца, али могао би нешто да уради, било шта.

...

Комплетан текст у Слободи

ШтампаЕл. пошта

 • SPC
 • Dveri
 • Dijaspora
 • Svetigora
 • Save Displaced Serbs
 • Srbi za Srbe