sloboda-baner

Из најновије Слободе

 • Слобода 2172

  Није могуће да се Косово и Метохија шаптом препусте

  Пише: Мило Ломпар

  Уколико престане да постоји на једном делу своје територије, држава озбиљно доводи у питање свој разлог постојања, односно постојање и на другим деловима територије, рекао је професор Мило Ломпар на трибини посвећеној Апелу за одбрану КиМ

  Мило Ломпар (Фото: Медија центар)

  Опширније...

 • Liberty 2172

  It’s All About the Base: Grassroots Organizing for Serbian-Americans

  By Vanessa Rastovic

  There’s an old saying in politics, “if you don’t have a seat at the table, you’re probably on the menu.”  While it’s a harsh thought, it’s nonetheless true.  Thomas Jefferson put it more politely when he said, “we don’t have a government of the majority.  We have a government of the majority who participate.”  While most times participation means voting, there are often times when meaningful participation requires more—especially during times when laws or policies have negative effects.  Those are times when, if we don’t self-advocate, someone else will determine how we will be affected—and it may not be what we would have chosen for ourselves.

  For those who have never heard the term “self-advocate” before, it simply means to represent yourself and your interests.  Although it’s true that our elected officials work for us, they often must choose between competing interests, have misconceptions, or don’t know all the facts.  Serbian-Americans are one of many groups who experience this dynamic. Our leaders depend on us, and if we don’t tell our own story, someone else will tell it for us—sometimes with misconceptions, half-truths, or maybe even lies. Self-advocacy simply means telling your story and asking for what you want.

  Even better, you don’t have to be a lobbyist to self-advocate.  All you need is a little know-how and some courage to speak up for yourself.  That’s it!

  Here are some easy ways to self-advocate:

  • Talk to your friends and neighbors

  • Donate a book about Serbian-Americans to your local library there are many good ones about Nikola Tesla or The Forgotten 500 is an exciting true story about a World War II rescue mission in Serbia

  • Write a letter to the editor of your local or regional newspaper

  • Get your lodge to organize a “post-card campaign” to your elected official

  • Call, email, or write a polite and short letter to your elected leaders asking clearly for what you want.

  • Tweet, post, blog, vlog. . . you get the idea!

  The most important thing to remember when self-advocating if that you catch more flies with honey!  Resist the urge to get upset or lecture if it seems like you’re getting resistance—with some folks it just takes time.

  ...

  Full article in Liberty

  Опширније...

 • Слобода 2172

  Кина означена као главни противник Америке

  Пише: Срђа Трифковић

  Срђа Трифковић

  Непуних месец дана после објављивања нове Националне безбедносне стратегије Доналда Трампа, из Вашингтона је 19. јануара 2018. представљен јавности још један сличан документ, Национална одбрамбена стратегија Министарства одбране САД (Пентагона). 

  Опширније...

 • Слобода 2172

  Чему нас учи Свети Сава

  Пише: Марина Дабић

  marina dabic

  • “Цела нам је земља болесна од похлепе, зато што смо се у време стварања модерне државе отворили ка материјализму, иако је јасно: ко воли новац, не може да воли људе“, порука је светосавске беседе о којој многи причају • 

  Опширније...

 • Слобода 2172

  Да ли је Председник Трамп сам себи највећи непријатељ?

  Пише: Никола Марић

  Никола Марић

  Председник Трамп је заиста сам себи највећи непријатељ када је у ситуацији да говори искрено и спонтано. Можда бисмо ми исто тако желели да кажемо, можда би нам се и опростило, али ми нисмо председник који мора да се бори са девет десетина америчких средстава за информисање и половином Америке

  Опширније...

 • Liberty 2172

  Is President Trump His Own Worst Enemy?

  By Nikola Maric

  If you’re ready to do more, we are ready to help.  Check back for news about self-advocacy training via webinar and a brand new toolkit with resources, letter templates, and lots of ideas to help get organized.

  Опширније...

 • Слобода 2172

  Српски пут у ЕУ-топију

  Пише: Мирослав Н. Јовановић

  ЕУ није више пројекат који је првенствено фокусиран на трогвину и економију како се често и лажно приказује у Србији. ЕУ постаје подухват који полако поништава целокупну сувереност држава чланица. Због тога Британија напушта ЕУ јер жели да очува своју слободу. Британија као врло стара и држава са богатим искуством сматра да је за њено благостање сада и убудуће боље бити ван ЕУ.

  Треба имати на ’радарском екрану’ чињенице да постоје свесне (или несвесне) тежње у Европи да се створи једна над-држава која би укључила Француску, Немачку и Бенелукс. То би могло да буде или унутар постојеће ЕУ или ван ње. То значи да би и исток Европе који има специфичну организацију друштва и југ Европе који се налази у економском беспућу могао лако да остане ван токова у средишту садашње ЕУ. А ако се икада Србија (или то што од ње преостане) прими у чланство ЕУ, биће то у дубоки подрум (трећа лига) архитектуре ЕУ.

  Све ће то ЕУ позлатити максима је заслепљених или плаћених евроентузијаста и у ЕУ, али и у Србији. Власт у Србији или не схвата или није у стању да схвати функционисање и захтеве и ЕУ и њених земаља чланица. Свака земља чланица ЕУ има право вета на проширење ЕУ и то на много нивоа током бескрајног поступка пријема у чланство. Рецимо, шта сматра премијерка Србије:

  Када је реч о Косову, Брнабић је на питање да ли одбијање Србије да призна Косово може да омета пут Србије у ЕУ одговорила да тај проблем "не стоји" јер неке чланице ЕУ такође нису признале Косово.

  "Не знам зашто би то било нешто друго. Шпанија је рекла да 'чак и да Србија призна Косово, она никада неће'. Не мислим да ће то бити предуслов за улазак у ЕУ", рекла је Брнабић.

  Наведено мишљење може да има само онај ко верује да се деца рађају у купусу или да их доносе роде. Многе земље чланице ЕУ спремне су понаособ да поставе ултиматум Србији да призна независност Косова и Метохије као услов за даљи напредак (отварање или затварање поглавља) на путу ка ЕУ. То је само питање времена. На крају процеса, свака земља чланица ЕУ треба да ратификује споразум о приступању нове државе ЕУ. То уопште није никаква формалност. Поједине земље ЕУ имају обавезу да о таквом питању распишу народни референдум.

  Наведено виђење премијера Србије је само наставак онога што је раније изјавио Ивица Дачић, тадашњи премијер Србије: ‘ми прво треба да уђемо па ћемо видети да изађемо ако је лоше.’ Слично је поновио ‘потребно је ући у ЕУ, а уколико нам се не свиђа лако ћемо изаћи’.[16] Оваква изјава, чак државна политика, захтева озбиљно објашњење јер показује да му познавање функционисања ЕУ није јача страна. Неколико битних непознаница треба да буду разоткривене:

  ЕУ није експрес ресторан да се у њега улази и излази како се коме кад прохте.

  Како се тешко приступа ЕУ, тако се из ње тешко и излази. Муке које има Британија при изласку из канџи ЕУ оповргавају овакво виђење највиших државника у Србији. Не схвата се у врху власти какава је ЕУ хидра.

  Главна ствар на коју треба да одговоре Дачић и сви други који тако мисле и делају је следећа: ако Србија напусти ЕУ, да ли ће да добије назад своја уложена средства? Тај улог може лако да буде прихваћена независност Косова и Метохије; уништење Републике Српске као административно-политичко-територијалне јединице; па питања око Војводине, Рашке области,...

  ’Коначно решење’ за Косово и Метохију?

  Покренути унутрашњи дијалог о Косову и Метохији помало личи на формалност, замајавање јавности и скретање пажње са јасног проблема. Таквим режираним дијалогом унутар одређених (јавних?) кругова власт покушава да испипа пулс преко стручне јавности и да потом стави шећерни прелив на будућу озваничену одлуку о истинском одустајању од Косова и Метохије, а све због погубног пута ка ЕУ. Прича може да се развије у смислу да имамо веће користи од боравка у (распадајућој) ЕУ, па то морамо да прихватимо због будућих генерација. Зато на крају режираног дијалога може да буде подметнут неки ’Урош нејаки’ да објави и потпише погубни документ...

  Решење за проблем повезан са Косовом и Метохијом тражи се још од 1389. и још увек га нема. Велики је залогај власти у Србији покушај да се ’коначно’ реши тај проблем на убрзани начин током 2018. Проблем је такав да ни много умешније генерације политичара пре садашње нису успеле да га реше и то у много повољнијем међународном окружењу за Србију. 

  ...
  Комплетан чланак у штампаној Слободи

  Опширније...

Слобода 2154

“Бежични пренос електричне енергије – Теслина лабораторија Колорадо Спрингс”

Њујорк, 14. јануар 2017. - Једна од најважнијих годишњих активности “Теслине научне фондације” (The Tesla Science Foundation – TSF) је одржавање “Теслине меморијалне конференције” у Њујорку (САД), у хотелу Њујоркер, у коме је Никола Тесла провео последњих 10 година свог живота, где је и преминуо 7. јануара 1943. године.

Овогодишња конференција је одржана 8. јануара на тему “Бежични пренос електричне енергије – Теслина лабораторија Колорадо Спрингс”, и пратило ју је око 20.000 Теслиних поштовалаца путем преноса уживо на Фејсбуку.

tesla sc foundation 2

Конференцију је отворила генерални конзул Републике Србије у Њујорку Мирјана  Живковић, која је изразила личну захвалност “Теслиној научној фондацији” на огромним напорима које улаже у очувању Теслиног наслеђа и нагласила помоћ коју је Министарство иностраних послова Републике Србије пружило организацији овог догађаја. Према њеним речима, ова конференција је још један од напора да Теслино име и његов допринос целом човечанству постану познатији широм света, као и његови високо постављени морални принципи на добробит садашњих али и будућих генерација.

Звездана Стојановић Скат, директор за комуникације “Теслине научне фондације” је присутним гостима (али и свима који су конференцију пратили путем Интернета) представила активности фондације које су реализоване у претходном периоду. Један од пројеката који је у фази израде је документарни филм аутора Жељка Мирковића под називом “Теслин народ” у коме ће бити представљени истакнути представници српског народа али и поштовалаца дела Николе Тесле широм света. Фондацији су се, како је нагласила, прикључила два млада уметника/вајара – Бојан Микулић из Бања Луке у Републици Српској и Лука Радојевић који живи и ствара на релацији Русија-Италија. Они су израдили бронзане статуе Николе Тесле које су додељене градовима и институцијама широм света који негују очување наслеђа једног од највећих наших, али светских научника: Френклин институту у Филаделфији (Пенсилванија, САД), граду Ровеју (ЊуЏерзи, САД), граду Лесковцу (Србија), Њујоркер хотелу на Менхетну (Њујорк, САД), Башти народа у Кливленду (Охајо, САД), амбасади САД у Београду (Србија), Градском парку у Бања Луци (Република Српска), Универзитету у Измиру (Турска), Електротехничком факултету у Косовској Митровици (Србија)… У будућности је предвиђено да свака школа са именом Николе Тесле добије посебну плакету фондације. Успостављена је и настављена сарадња са многобројним организацијама као што су Art institute у Филаделфији, који је израдио део промотивних филмова фондације, музејом Никола Тесла у Београду. Покренуто је такмичење основних и средњих школа у Србији у познавању лика и дела нашег великог научника. Прву награду је освојила Техничка школа Никола Тесла у Јагодини којој је Фондација тим поводом доделила бронзани рељеф са Теслиним ликом. У наредном периоду се очекује отварање огранака ТСФ у Атини (Грчка), Стокхолму (Шведска) и Аризони (САД). Оформљена је путујућа изложба под називом “Тесла – прошлост, садашњост, будућност”, највећа након изложбене поставке Музеја Никола Тесла у Београду. У 2015. години ТСФ је проширила своју мрежу оснивањем огранка у Србији – Теслина Научна фондација Србија. Фондација ради и на једном новом пројекту – TeslaTalk, виртуалној телевизији која ће повезати Теслине ентузијасте широм планете. Пружена је помоћ многобројним ауторима књига и филмова о Тесли. У Америци Фондација сарађује са многобројним организацијама и појединцима – Теслиним научним центром у Вондерклифу, Теслиним меморијалним друштвом у Њујорку, компанијом Tesla Motors, Теслиним институтом у Бразилу и друго. Наредна манифестација ће бити одржана јула ове године у Београду али ће бити организовано и једно путовање кроз неколико европских земаља у којима је Тесла живео и радио. Звездана Стојановић Скат је закључила свој извештај констатацијом да су сви чланови Теслине научне фондације волонтери – научници, музичари, уметници, наставници и сви други.

Историчар Њујоркер хотела Џо Кини (Joe Kinney), последњих 20 година води заинтересоване посетиоце кроз Теслин боравак у овом хотелу од 1933. до 1943. године (као гост собе 3328), показујући им и хотелску изложбу о нашем великом научнику. “Скоро да нема дана да неко не дође у хотелски лоби и затражи да види собу у којој је живео Тесла” нагласио је Кини и изнео мишљење “да је Тесла изабрао живот у хотелу зато што тако није морао да брине о прању веша, спремању оброка, спремању животног простора, већ је могао да се посвети само остварењу свог циља. Њу Јоркер је изабрао зато што је био близу његовој лабораторији али и зато што је то био хотел са најсавременијим технолошким решењима тога доба, што је било представљено на четири стране магазина “Популарна наука” из априла 1930. године”.

tesla sc foundation 1

Посетиоци конференције су затим видели документарни филм који су о својој школи направили ученици средње Електротехничке и грађевинске школе “Никола Тесла” из Јагодине, која од 1995. године носи то име, и у којој је тада радило 34 одељења са више од 1.000 ученика. Јануара 2012. са радом се наставља у новој згради са 14 класичних учионица и 28 кабинета, лабораторија и специјализованих учионица опремљених по највишим стандардима. На првом такмичењу у организацији “Теслине научне фондације” током маја и јуна 2016. године, о познавању Теслиног живота, проналазака али и основа електротехнике и физике, ученици ове школе Жана Мариана Прокић и Иван Стојковић освојили су прво односно друго место у категорији средњих школа у Србији које носе Теслино име. Обоје су нагласили да су веома задовољни условима које имају за учење али и комплетним наставничким кадром школе.

Након овог филма који је показао да нема потребе да бринемо да ли ће млади наставити Теслиним путем, публици се обратио Хери Онг (Harry Oung), водећи електроинжењер у компанији “Checkpoint Systems Inc” из Њу Џерзија и један од директора “Теслине научне фондације” из Филаделфије. Он је одржао предавање на тему “Од резонанције кроз жицу до правог бежичног преноса” у коме је представио појам вибрација са електричног, звучног и механичког становишта. Посебно се посветио Теслином калему као “тањиру који се врти” и процесу трансмисије бежичног преноса. Оунг се у свом проучавању Теслиног решења бежичног преносе енергије бавио и математичким једначинама којима је то Тесла објашњавао.

Како Тесла може да буде мотиватор младим нараштајима да се баве иновацијама представила је Ешли Редфрн (Ashley Redfearn), професор у Такони академи чартер школи (Taconi Academy Charter School) у Филаделфији и директор за област едукације “Теслине научне фондације”. По њеним речима, сви наставници и професори се на почетку срећу са питањем како да мотивишу ученике да уче, како подстаћи њихов ентузијазам. Код Тесле је пронашла тај елемент у самој идеји да се реализацијом његових идеја помаже општој добробити човечанства. Децу посебно инспирише да лично могу извести неке једноставније експерименте и да се током тог процеса баве и решавањем неких проблема. Чак и она деца која нису наклоњена технологији се могу мотивисати читањем књига о Тесли и његовом раду, како је свако од њих способан да учествује у некој од промена наших живота.

Професор компјутерских и информационих технологија на Делевар стејт универзитету (Deleware Stete University) David Pokrajac (Драгољуб Покрајац) је одржао предавање на тему “Методологија истраживања у науци и технологији”. Иако сматра да је тешко дефинисати појам науке, по њему то је “организован систематски напор у циљу објашњавања појава око нас. Са друге стране, управо оно што нам још није јасно представља мотивишући фактор да тражимо решења”. Сваки научник се труди да по основу претходних теорија изналази “један корак напред” у објашњавању функционисања нашег универзума. Наука је истовремено и култура, култура расправе, здравог критицизма, сматра др Покрајац, а прави научници су уобичајено скромни људи.

Џорџ Брден (George Burden III), виши рачуновођа у рачуноводственој и консултант-ској фирми “William R. Maslo” из Рединга у Пенсилванији (Reading, PA) и велики поштовалац Николе Тесле је кроз предавање “Шта се десило са бежичним преносом енергије?” представио рад Герија Петерсона, такође великог познаваоца Николе Тесле посебно у области бежичних технологија. Путем неколико графичких слајдова Брден је представио Теслин рад у лабораторија у Колорадо Спрингсу и Ворденклифу на пољу модела бежичног преноса енергије.

Председник огранка “Теслине научне фондације” у Грчкој и будући CEO “Tesla Science Foundation International” Olivia Paranos, адвокат у области бродског транспорта, је представила значај увођења приче о Тесли у школске системе широм света, на чему ће она прво радити у Грчкој.

Сузан Корнацки-Маневиц (Susan Kornacki-Manewich), председник организације “New Energy Movement” је одржала предавање под називом “Звучно вођство у променама ка настајању нових технологија”. Говорила је о значају повезивања људи широм света који су спремни да уложе своје време у пројекте који ће донети користи читавом човечанству. Тим поводом је између организације којом председава и “Теслине научне фондације” склопљен стратешки партнерски однос сарадње.

Давин Клендер, координатор комерцијалне изградње у компанији “Time Warner Cable”, је говорио о значају иноватора и проналазача у циљу побољшања услова за живот на нашој планети и о значају који је потребан да се млади укључе што више у те процесе. “Не морате бити експерт, довољно је да будете радознали” нагласио је Клендер. Такође је поменуо могућност да се у Србију, прецизније град Јагодину, пренесу два трансформатора са почетка 20-ог века које је још Тесла користио.

Николас Бајо (Nicholas A. Baio), консултант у компанији CBH Global Development and Design (Niagara Falls, NY) и генерални директор компаније Worlds Fair USA, одржао је предавање “Теслин иновациони центар за енергију вода”. Нагласак је ставио на могућностима за развој одрживе пољопривреде и транспорта, даљи развој добијања енергије из обновљивих извора (Уједињене нације су објавиле да је у тој области тренутно запослено око 6,5 милиона људи). Бајо је овом приликом најавио светску изложбу EXPO 2025 која би требало да се одржи у граду Niagara Falls у Бафалу (Buffalo) чији ће главни мото бити развој такозваних “зелених технологија”.

Конференцији је присуствовала и Драгица Михајловић, председник организације “Тесла – Геније за будућност” из Загреба.

Шери Кумар (Sherry Kumar), организатор организације Eurocircle и члан УО и директор за посебне догађаје “Теслине научне фондације”, је представила два занимљива путовања током којих ће учесници моћи да упознају места у Европи у којима је Тесла живео и стварао. Прва, седмодневна, тура почиње 6. јула у главном граду Србије Београду, током које ће, између осталог, бити посећени музеј Николе Тесле и краљевски двор породице Карађорђевић. Затим се одлази до Сремских Карловаца и Фрушке Горе, са обиласком дивних српских манастира. Следећа два дана су предвиђена за обилазак Црне Горе и њена два бисера, старих градова Котора и Будве, и тура се завршава тродневном посетом хрватском граду Дубровнику. Другу туру ће водити председник “Теслине научне фондације” Никола Лончар, која такође креће из Београда (посета музеју Николе Тесле и пријем на двору краљевске породице Карађорђевич) а затим се креће за Смиљан, родно место Николе Тесле да би се тај део завршио у Загребу, главном граду Хрватске. Потом се одлази до словеначког града Марибора у коме је Тесла имао своје прво запослење, да би се путовање наставило ка аустријском граду Грацу у коме је Тесла студирао техничке науке. “Теслин пут по Европи” даље води ка Прагу, главном граду Чешке, у коме је Тесла студирао филозофију, да би се преко Будимпеште, главног града Мађарске (у којој је Тесла радио као главни електричар у локалној телефонској компанији), поново стигло у Београд.

Роберт Сатрленд Коен (Robert I. Sutherland-Cohen), писац књиге “Тесла за почетнике” (“Tesla for Beginners”) је указао на чињеницу да се многи савремени уређаји које користимо заснивају на Теслиним проналасцима (мобилни телефони, компјутери, радио, електрични апарати и др). Он је такође најавио изградњу реплике Теслине куле из Колорадо Спрингса у српском граду Јагодини.

...

Комплетан текст у штампаној Слободи

Штампа Ел. пошта

 • SPC
 • Dijaspora
 • Svetigora
 • Save Displaced Serbs
 • Srbi za Srbe
© 2018 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.