sloboda-baner

Из најновије Слободе

 • Слобода 2169

  Природа међународних односа XXI века

  Пише: Срђа Трифковић

  Срђа Трифковић

  Крајем друге деценије XXI века међународне односе карактерише хронична нестабилност. Од Источне Европе и Балкана преко ширег Блиског Истока и Централне Азије до Јужнокинеског мора и Корејског полуострва, присутна је растућа опасност од заоштравања постојећих и избијања нових сукоба. Могућност нагле, неконтролисане ескалације услед погрешног прорачуна или ирационалог импулса доносилаца одлука, већа је данас него у било ком тренутку од кубанске ракетне кризе пре 55 година.

  Опширније...

 • Liberty 2169

  The Russian Revolution, a Century Later

  Срђа Трифковић

  A hundred years ago, in the early hours of November 7, 1917, the Bolsheviks grabbed power in Petrograd. Within weeks they took advantage of Russia’s collapsing political and social structure to impose control over the country’s heartland. The result of the coup was a tragedy of world-historical proportions. A vibrant, flourishing culture was destroyed amidst a bloodbath one hundred times worse than the terror in France in the 1790’s.

  Опширније...

 • Слобода 2169

  Спомен музеј Иве Андрића у Београду

  Пише: Марина Дабић

  marina dabic

  • Ни 42 године после смрти јединог нашег нобеловца, јавност у Србији не зна многе важне детаље из његовог живота, попут оног да је поклонио целокупан износ (данашњих око милион евра) Нобелове награде • 

  Опширније...

 • Слобода 2169

  Прича о двојици српских владика

  Пише: Никола Марић

  Никола Марић

  Убрзо после такозване ’’арондације’’ или реорганизације у Српској православној цркви у Америци и Канади сазнао сам да наша Српска православна црква Светог Саве на Валингс путу није више била у саставу Новограчаничке епархије у Чикагу и владике Лонгина него под јурисдикцијом владике Митрофана који је управљао Источним делом Америке.

  Опширније...

 • Liberty 2169

  The Saga of Two Serbian Bishops

  By Nikola Maric

  Shortly after the so called “Arondacija”, or redistribution in the Serbian Orthodox Church in America and Canada I found out that our Cleveland St.Sava Church on Wallings Road no longer belonged with the New Gracanica in Chicago and its Bishop Longin but with Bishop Mitrofan who administered the Eastern part of America.

  Опширније...

 • Liberty 2169

  Mihailovich against Romel

  By Miloslav Samardzic

  Милослав Самарџић

  ON FILE: Lesson 3: Sabotage and Diversions during the “Battle for Supplies”

  Опширније...

 • Слобода 2169

  Словеначка антисрпска пропаганда

  Пише: Александар Петровић

  Политичка и ратна пропаганда у словеначким листовима „Slovenec“ и „Ilustrirani glasnik“ илити Како су неки видели српску војску у Великом рату

  Опширније...

Слобода 2154

“Бежични пренос електричне енергије – Теслина лабораторија Колорадо Спрингс”

Њујорк, 14. јануар 2017. - Једна од најважнијих годишњих активности “Теслине научне фондације” (The Tesla Science Foundation – TSF) је одржавање “Теслине меморијалне конференције” у Њујорку (САД), у хотелу Њујоркер, у коме је Никола Тесла провео последњих 10 година свог живота, где је и преминуо 7. јануара 1943. године.

Овогодишња конференција је одржана 8. јануара на тему “Бежични пренос електричне енергије – Теслина лабораторија Колорадо Спрингс”, и пратило ју је око 20.000 Теслиних поштовалаца путем преноса уживо на Фејсбуку.

tesla sc foundation 2

Конференцију је отворила генерални конзул Републике Србије у Њујорку Мирјана  Живковић, која је изразила личну захвалност “Теслиној научној фондацији” на огромним напорима које улаже у очувању Теслиног наслеђа и нагласила помоћ коју је Министарство иностраних послова Републике Србије пружило организацији овог догађаја. Према њеним речима, ова конференција је још један од напора да Теслино име и његов допринос целом човечанству постану познатији широм света, као и његови високо постављени морални принципи на добробит садашњих али и будућих генерација.

Звездана Стојановић Скат, директор за комуникације “Теслине научне фондације” је присутним гостима (али и свима који су конференцију пратили путем Интернета) представила активности фондације које су реализоване у претходном периоду. Један од пројеката који је у фази израде је документарни филм аутора Жељка Мирковића под називом “Теслин народ” у коме ће бити представљени истакнути представници српског народа али и поштовалаца дела Николе Тесле широм света. Фондацији су се, како је нагласила, прикључила два млада уметника/вајара – Бојан Микулић из Бања Луке у Републици Српској и Лука Радојевић који живи и ствара на релацији Русија-Италија. Они су израдили бронзане статуе Николе Тесле које су додељене градовима и институцијама широм света који негују очување наслеђа једног од највећих наших, али светских научника: Френклин институту у Филаделфији (Пенсилванија, САД), граду Ровеју (ЊуЏерзи, САД), граду Лесковцу (Србија), Њујоркер хотелу на Менхетну (Њујорк, САД), Башти народа у Кливленду (Охајо, САД), амбасади САД у Београду (Србија), Градском парку у Бања Луци (Република Српска), Универзитету у Измиру (Турска), Електротехничком факултету у Косовској Митровици (Србија)… У будућности је предвиђено да свака школа са именом Николе Тесле добије посебну плакету фондације. Успостављена је и настављена сарадња са многобројним организацијама као што су Art institute у Филаделфији, који је израдио део промотивних филмова фондације, музејом Никола Тесла у Београду. Покренуто је такмичење основних и средњих школа у Србији у познавању лика и дела нашег великог научника. Прву награду је освојила Техничка школа Никола Тесла у Јагодини којој је Фондација тим поводом доделила бронзани рељеф са Теслиним ликом. У наредном периоду се очекује отварање огранака ТСФ у Атини (Грчка), Стокхолму (Шведска) и Аризони (САД). Оформљена је путујућа изложба под називом “Тесла – прошлост, садашњост, будућност”, највећа након изложбене поставке Музеја Никола Тесла у Београду. У 2015. години ТСФ је проширила своју мрежу оснивањем огранка у Србији – Теслина Научна фондација Србија. Фондација ради и на једном новом пројекту – TeslaTalk, виртуалној телевизији која ће повезати Теслине ентузијасте широм планете. Пружена је помоћ многобројним ауторима књига и филмова о Тесли. У Америци Фондација сарађује са многобројним организацијама и појединцима – Теслиним научним центром у Вондерклифу, Теслиним меморијалним друштвом у Њујорку, компанијом Tesla Motors, Теслиним институтом у Бразилу и друго. Наредна манифестација ће бити одржана јула ове године у Београду али ће бити организовано и једно путовање кроз неколико европских земаља у којима је Тесла живео и радио. Звездана Стојановић Скат је закључила свој извештај констатацијом да су сви чланови Теслине научне фондације волонтери – научници, музичари, уметници, наставници и сви други.

Историчар Њујоркер хотела Џо Кини (Joe Kinney), последњих 20 година води заинтересоване посетиоце кроз Теслин боравак у овом хотелу од 1933. до 1943. године (као гост собе 3328), показујући им и хотелску изложбу о нашем великом научнику. “Скоро да нема дана да неко не дође у хотелски лоби и затражи да види собу у којој је живео Тесла” нагласио је Кини и изнео мишљење “да је Тесла изабрао живот у хотелу зато што тако није морао да брине о прању веша, спремању оброка, спремању животног простора, већ је могао да се посвети само остварењу свог циља. Њу Јоркер је изабрао зато што је био близу његовој лабораторији али и зато што је то био хотел са најсавременијим технолошким решењима тога доба, што је било представљено на четири стране магазина “Популарна наука” из априла 1930. године”.

tesla sc foundation 1

Посетиоци конференције су затим видели документарни филм који су о својој школи направили ученици средње Електротехничке и грађевинске школе “Никола Тесла” из Јагодине, која од 1995. године носи то име, и у којој је тада радило 34 одељења са више од 1.000 ученика. Јануара 2012. са радом се наставља у новој згради са 14 класичних учионица и 28 кабинета, лабораторија и специјализованих учионица опремљених по највишим стандардима. На првом такмичењу у организацији “Теслине научне фондације” током маја и јуна 2016. године, о познавању Теслиног живота, проналазака али и основа електротехнике и физике, ученици ове школе Жана Мариана Прокић и Иван Стојковић освојили су прво односно друго место у категорији средњих школа у Србији које носе Теслино име. Обоје су нагласили да су веома задовољни условима које имају за учење али и комплетним наставничким кадром школе.

Након овог филма који је показао да нема потребе да бринемо да ли ће млади наставити Теслиним путем, публици се обратио Хери Онг (Harry Oung), водећи електроинжењер у компанији “Checkpoint Systems Inc” из Њу Џерзија и један од директора “Теслине научне фондације” из Филаделфије. Он је одржао предавање на тему “Од резонанције кроз жицу до правог бежичног преноса” у коме је представио појам вибрација са електричног, звучног и механичког становишта. Посебно се посветио Теслином калему као “тањиру који се врти” и процесу трансмисије бежичног преноса. Оунг се у свом проучавању Теслиног решења бежичног преносе енергије бавио и математичким једначинама којима је то Тесла објашњавао.

Како Тесла може да буде мотиватор младим нараштајима да се баве иновацијама представила је Ешли Редфрн (Ashley Redfearn), професор у Такони академи чартер школи (Taconi Academy Charter School) у Филаделфији и директор за област едукације “Теслине научне фондације”. По њеним речима, сви наставници и професори се на почетку срећу са питањем како да мотивишу ученике да уче, како подстаћи њихов ентузијазам. Код Тесле је пронашла тај елемент у самој идеји да се реализацијом његових идеја помаже општој добробити човечанства. Децу посебно инспирише да лично могу извести неке једноставније експерименте и да се током тог процеса баве и решавањем неких проблема. Чак и она деца која нису наклоњена технологији се могу мотивисати читањем књига о Тесли и његовом раду, како је свако од њих способан да учествује у некој од промена наших живота.

Професор компјутерских и информационих технологија на Делевар стејт универзитету (Deleware Stete University) David Pokrajac (Драгољуб Покрајац) је одржао предавање на тему “Методологија истраживања у науци и технологији”. Иако сматра да је тешко дефинисати појам науке, по њему то је “организован систематски напор у циљу објашњавања појава око нас. Са друге стране, управо оно што нам још није јасно представља мотивишући фактор да тражимо решења”. Сваки научник се труди да по основу претходних теорија изналази “један корак напред” у објашњавању функционисања нашег универзума. Наука је истовремено и култура, култура расправе, здравог критицизма, сматра др Покрајац, а прави научници су уобичајено скромни људи.

Џорџ Брден (George Burden III), виши рачуновођа у рачуноводственој и консултант-ској фирми “William R. Maslo” из Рединга у Пенсилванији (Reading, PA) и велики поштовалац Николе Тесле је кроз предавање “Шта се десило са бежичним преносом енергије?” представио рад Герија Петерсона, такође великог познаваоца Николе Тесле посебно у области бежичних технологија. Путем неколико графичких слајдова Брден је представио Теслин рад у лабораторија у Колорадо Спрингсу и Ворденклифу на пољу модела бежичног преноса енергије.

Председник огранка “Теслине научне фондације” у Грчкој и будући CEO “Tesla Science Foundation International” Olivia Paranos, адвокат у области бродског транспорта, је представила значај увођења приче о Тесли у школске системе широм света, на чему ће она прво радити у Грчкој.

Сузан Корнацки-Маневиц (Susan Kornacki-Manewich), председник организације “New Energy Movement” је одржала предавање под називом “Звучно вођство у променама ка настајању нових технологија”. Говорила је о значају повезивања људи широм света који су спремни да уложе своје време у пројекте који ће донети користи читавом човечанству. Тим поводом је између организације којом председава и “Теслине научне фондације” склопљен стратешки партнерски однос сарадње.

Давин Клендер, координатор комерцијалне изградње у компанији “Time Warner Cable”, је говорио о значају иноватора и проналазача у циљу побољшања услова за живот на нашој планети и о значају који је потребан да се млади укључе што више у те процесе. “Не морате бити експерт, довољно је да будете радознали” нагласио је Клендер. Такође је поменуо могућност да се у Србију, прецизније град Јагодину, пренесу два трансформатора са почетка 20-ог века које је још Тесла користио.

Николас Бајо (Nicholas A. Baio), консултант у компанији CBH Global Development and Design (Niagara Falls, NY) и генерални директор компаније Worlds Fair USA, одржао је предавање “Теслин иновациони центар за енергију вода”. Нагласак је ставио на могућностима за развој одрживе пољопривреде и транспорта, даљи развој добијања енергије из обновљивих извора (Уједињене нације су објавиле да је у тој области тренутно запослено око 6,5 милиона људи). Бајо је овом приликом најавио светску изложбу EXPO 2025 која би требало да се одржи у граду Niagara Falls у Бафалу (Buffalo) чији ће главни мото бити развој такозваних “зелених технологија”.

Конференцији је присуствовала и Драгица Михајловић, председник организације “Тесла – Геније за будућност” из Загреба.

Шери Кумар (Sherry Kumar), организатор организације Eurocircle и члан УО и директор за посебне догађаје “Теслине научне фондације”, је представила два занимљива путовања током којих ће учесници моћи да упознају места у Европи у којима је Тесла живео и стварао. Прва, седмодневна, тура почиње 6. јула у главном граду Србије Београду, током које ће, између осталог, бити посећени музеј Николе Тесле и краљевски двор породице Карађорђевић. Затим се одлази до Сремских Карловаца и Фрушке Горе, са обиласком дивних српских манастира. Следећа два дана су предвиђена за обилазак Црне Горе и њена два бисера, старих градова Котора и Будве, и тура се завршава тродневном посетом хрватском граду Дубровнику. Другу туру ће водити председник “Теслине научне фондације” Никола Лончар, која такође креће из Београда (посета музеју Николе Тесле и пријем на двору краљевске породице Карађорђевич) а затим се креће за Смиљан, родно место Николе Тесле да би се тај део завршио у Загребу, главном граду Хрватске. Потом се одлази до словеначког града Марибора у коме је Тесла имао своје прво запослење, да би се путовање наставило ка аустријском граду Грацу у коме је Тесла студирао техничке науке. “Теслин пут по Европи” даље води ка Прагу, главном граду Чешке, у коме је Тесла студирао филозофију, да би се преко Будимпеште, главног града Мађарске (у којој је Тесла радио као главни електричар у локалној телефонској компанији), поново стигло у Београд.

Роберт Сатрленд Коен (Robert I. Sutherland-Cohen), писац књиге “Тесла за почетнике” (“Tesla for Beginners”) је указао на чињеницу да се многи савремени уређаји које користимо заснивају на Теслиним проналасцима (мобилни телефони, компјутери, радио, електрични апарати и др). Он је такође најавио изградњу реплике Теслине куле из Колорадо Спрингса у српском граду Јагодини.

...

Комплетан текст у штампаној Слободи

Штампа Ел. пошта

 • SPC
 • Dijaspora
 • Svetigora
 • Save Displaced Serbs
 • Srbi za Srbe
© 2017 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.