sloboda-baner

Слобода 2160

Америка: Воли је, или је напусти

Пише: Никола Марић

Никола Марић

Колико пута смо већ чули ову фразу? Ја јесам, много, много пута. Чим сам био у стању да саставим једну реченицу покушао сам да узмем учешћа у некој дискусији, ако ни због чега другог а оно да мало вежбам свој недавно стечени нови језик овде у Америци. 

Није ми много сметало ако су ми реченице биле неисправне, акцент тежак, или ако су људи око мене имали проблема да ме разумеју. Хтео сам да ме чују. А ако је тема случајно била политичка онда је наша дискусија постајала све гласнија и гласнија. Сећам се како је један од мојих колега на послу покушавао да ме убеди како је његово мишљење било исправније од мојега зато што сам ја тек од недавна у Америци а он се родио у Сједињеним Америчким Државама.

- А шта си ти ту допринео да се овде родиш и будеш амерички држављанин?, - умео сам да га упитам. - Ти си држављанин игром случаја, а ја по својој вољи.

Није лако да будеш усеље-ник, ни овде у Америци, а и нигде на неком другом месту. Људи те стално подсећају да будеш пристојан и захвалан, што ми и јесмо у великој већини случајева. Људи  напуштају своје земље из разних разлога, неки беже од нечега (или некога!), а неки у потрази за бољим животом.

Већ неко време пратим вести и стална подсећања да има преко једанаест милиона незаконитих усељеника у Америци, највише из наше суседне државе на југу, Мексика. Морам да признам да ми је доста нелагодно да говорим о теми усељеника, легалних или илегалних, једноставно због тога што сам и сам усељеник. Овај предмет већ дуже времена окупира насловне стране водећих новина, а телевизијски програми одржавају своја места на ранг листи управо због имигрантских проблема. Једанаест милиона није мала цифра, а када се ради о незаконитим усељеницима овај број се још више увећава. У последње време све више и више америчких градова у Америци себе проглашавају ’’заштићеним градовима’’ у погледу незаконитих имиграната и тиме пркосе федералном закону који изискује да се ови усељеници пријаве властима и евентуално врате у њихове оригиналне земље. Постоји извесна процедура која мора да се поштује ако неко жели да се усели у Америку. Није поштено да људи који се покоравају овим прописима седе и чекају да се уселе у Америку, док се остали само убацују преко границе и на тај начин заобилазе целу процедуру.

У случају мексичких држављана  велики број ових ’’недокументованих’’ имиграната постају јефтина радна снага на фармама, у грађе-винарству, по ресторанима и томе слично.

Током своје изборне кампа-ње господин Доналд Трамп је обећавао да ће да затвори границе нелегалним имигрантима, чак и то да ће да сагради један велики зид о трошку Мексика! Није био прецизирао како ће то приморати Мексико да плати подизање зида али му је то обећање помогло да победи на изборима. Његови противници, Демократе, покушали су да себе прикажу како су пријатељи имиграната, а као награда била је чињеница да су добили огроман број тзв ’’латино’’ гласова. Ја никада нисам веровао да је господин Трамп био против усељеника. Забога, људи, он је чак и оженио једну имигранткињу, зар није? Лепушкасту имигранткињу из Словеније, најлепшу Прву Даму у скорој историји.

Њујорк Тајмс пише да је наш Председник заслужан за оживљавање мексичког патриотизма. Наводно, мексичке власти примају депортоване Мексиканце  раширених руку, охрабрујући предузећа да им понуде послове и принадлежности. Једноставно речено,  Председник Трамп је пробудио понос код мексиканских грађана. Бог дејствује на мистериозан начин.

Према писању Њујорк Тајмса (аутор Елизабета Малкин), Председник Енрике Пења  Нието је изјавио да.... ’’ као друштво и као држава , ми имамо моралну и етичку дужност да ове људе примимо раширених руку, да их третирамо са пуно љубави, поштовања и достојанства...’’

...

Комплетан текст у Слободи

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2024 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.