sloboda-baner

Из најновије Слободе

 • Слобода 2169

  Природа међународних односа XXI века

  Пише: Срђа Трифковић

  Срђа Трифковић

  Крајем друге деценије XXI века међународне односе карактерише хронична нестабилност. Од Источне Европе и Балкана преко ширег Блиског Истока и Централне Азије до Јужнокинеског мора и Корејског полуострва, присутна је растућа опасност од заоштравања постојећих и избијања нових сукоба. Могућност нагле, неконтролисане ескалације услед погрешног прорачуна или ирационалог импулса доносилаца одлука, већа је данас него у било ком тренутку од кубанске ракетне кризе пре 55 година.

  Опширније...

 • Liberty 2169

  The Russian Revolution, a Century Later

  Срђа Трифковић

  A hundred years ago, in the early hours of November 7, 1917, the Bolsheviks grabbed power in Petrograd. Within weeks they took advantage of Russia’s collapsing political and social structure to impose control over the country’s heartland. The result of the coup was a tragedy of world-historical proportions. A vibrant, flourishing culture was destroyed amidst a bloodbath one hundred times worse than the terror in France in the 1790’s.

  Опширније...

 • Слобода 2169

  Спомен музеј Иве Андрића у Београду

  Пише: Марина Дабић

  marina dabic

  • Ни 42 године после смрти јединог нашег нобеловца, јавност у Србији не зна многе важне детаље из његовог живота, попут оног да је поклонио целокупан износ (данашњих око милион евра) Нобелове награде • 

  Опширније...

 • Слобода 2169

  Прича о двојици српских владика

  Пише: Никола Марић

  Никола Марић

  Убрзо после такозване ’’арондације’’ или реорганизације у Српској православној цркви у Америци и Канади сазнао сам да наша Српска православна црква Светог Саве на Валингс путу није више била у саставу Новограчаничке епархије у Чикагу и владике Лонгина него под јурисдикцијом владике Митрофана који је управљао Источним делом Америке.

  Опширније...

 • Liberty 2169

  The Saga of Two Serbian Bishops

  By Nikola Maric

  Shortly after the so called “Arondacija”, or redistribution in the Serbian Orthodox Church in America and Canada I found out that our Cleveland St.Sava Church on Wallings Road no longer belonged with the New Gracanica in Chicago and its Bishop Longin but with Bishop Mitrofan who administered the Eastern part of America.

  Опширније...

 • Liberty 2169

  Mihailovich against Romel

  By Miloslav Samardzic

  Милослав Самарџић

  ON FILE: Lesson 3: Sabotage and Diversions during the “Battle for Supplies”

  Опширније...

 • Слобода 2169

  Словеначка антисрпска пропаганда

  Пише: Александар Петровић

  Политичка и ратна пропаганда у словеначким листовима „Slovenec“ и „Ilustrirani glasnik“ илити Како су неки видели српску војску у Великом рату

  Опширније...

Слобода 2163

ЕУ је неупитна – а о Косову треба да се води „широк друштвени дијалог“

Пише: Александар Павић

Да је Александар Вучић најавио покретање „широког друштвеног дијалога“ о Косову кад су Напредњаци и Социјалисти тек дошли на власт 2012. то би имало смисла.

После свих уступака које је коалиција Демократа и Социјалиста направила – од измештања питања КиМ из Савета безбедности УН (где смо имали важне савезнике, спремне да ветом подрже наше интересе), у руке ЕУ (где државе које одлучују листом подржавају „косовску независност“), до ублажавања текста резолуције пред Генералном скупштином УН после Саветодавног мишљења Међународног суда правде (иако смо имали већину на нашој страни, што је могло да се преточи у озбиљну дипломатску победу која би имала глобални одјек), до „Боркових споразума“ (о дипломама, катастру, матичним књигама и „интегрисаном управљању границом“) које су крњиле и Резолуцију 1244 и српски суверенитет – било је време да се „стане на лопту“ и размотри где и шта даље. Поготово што су напредњаци освојили власт на крилима широке критике политике Демократске странке, укључујући и њену косовску политику, чији је истакнути критичар („Ја вам обећавам, тако ми Бога, нећу се смирити док Косово и Метохија не буде под контролом Србије“) био и тадашњи новоизабрани председник Србије Томислав Николић.

Али није било никаквог „широког друштвеног дијалога“. Напротив. Уследили су брутални, ничим најављени кораци ка учвршћивању суверенитета лажне државе Косово: претварање Боркових парафа, који (још увек) нису били правно обавезујући, у потписе, који јесу, постављање „тврде границе“ према КиМ, потписивање првог Бриселског споразума, којим су укинуте преостале државе институције на КиМ и тамошњи Срби гурнути под суверенитет лажне нарко-државе, спречавање Уставног суда Србије да се суштински изјасни о Бриселском споразуму, што је фактички значило – и значи – суспензију уставног поретка у целој Србији, давање позивног броја лажној нарко-држави. И све то је урађено једнострано – без и једног јединог контра-уступка од западно-шиптарске стране. Било је 5:0, али за другу страну.

Није да није било покушаја да се тада, крајем 2012. покрене преко потребан „широк друштвени дијалог“. Било нас је више хиљада на улици на минус 10 степени тог 10.12.2012, поводом почетка примене споразума о „интегрисаном управљању границом“ којег је Борко парафирао а нова влада без поговора потписала. Било је ту, на улици, и угледних правника, официра, новинара, професора, и других интелектуалаца, као и националних активиста, заједно са представником Срба са севера КиМ. Али нисмо само митинговали. Имали смо писмене молбе и захтеве упућене преседнику, влади, Уставном суду. Потрудили смо се да уручимо на пријавницама поменутих институција аргументоване захтеве за дијалог и преиспитивање поменутих одлука. Претходно писали чланке, правне анализе.

Игнорисали су нас и те ледене ноћи, и више пута после, током разних демонстрација против даљих неуставних уступака везаних за КиМ. И власт и медији. Упућени су, затим, детаљно правно и политички аргументовани дописи Светом архијерејском сабору СПЦ, где се објашњава суштина Бриселског споразума. То је, између осталог, био разлог што је Александар Вучић био приморан да дође у Патријаршију – што је иначе био преседан – и умири окупљене архијереје очигледним неистинама о последицама Бриселског споразума и његовим даљим намерама у вези КиМ.

Конституисана је затим, те 2013, позивајући се на Устав Републике Србије, једина правно могућа Скупштина Аутономне Покрајине КиМ у Северној Митровици, која је донела низ резолуција, позива на поштовање Устава и расписивање избора за органе локалне самоуправе. Власт је и њу игнорисала. Њени преферирани саговорници су били Тачи, Јахјага и „Кети“ Ештон, а једини избори на КиМ који су их занимали били су избори које је расписала Атифете Јахјага, по законима лажне нарко-државе. Они су и одржани у новембру и децембру 2013. уз кључну помоћ људи у фантомкама и припадника МУП-а послатих из Београда, који су за Јахјагу и Тачија обезбедили спровођење лажних избора за лажне институције лажне државе. Бранили су ти јунаци, по Вучићевом налогу, Јахјагине изборе од Срба на КиМ чија је једина жеља била и остала да буду део државног поретка српске државе а не криминалне нарко-терористичке творевине која би да их потпуно етнички очисти и избрише све њихове трагове, пошто им претходно, ако је изводљиво, извади и прода органе.

И сада, после 5 година напредњачко-социјалистичке власти, пошто су разваљене све институције државе Србије на КиМ, разбијени „Чувари моста“ у Митровици, расформирана Цивилна заштита и сви видови организоване одбране од разбојничких упада из Јужне Митровице, укинути судови, повучен МУП, а тамошњи Срби натерани да узимају „документа“ лажне нарко-државе – пошто су нас све ставили пред свршен чин, обавили очигледне задатке које су преузели пре ступања на власт, они би сад да отворе „широки друштвени дијалог“.

...

Комплетан текст у штампаној Слободи

 

Штампа Ел. пошта

 • SPC
 • Dijaspora
 • Svetigora
 • Save Displaced Serbs
 • Srbi za Srbe
© 2017 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.