sloboda-baner

Из најновије Слободе

 • Слобода 2170

  Светска жаришта на прагу нове године

  Пише: Срђа Трифковић

  Срђа Трифковић

  Током више од две деценије после распада СССР-а, кључне личности обе главне америчке партије прихватиле су став да је неприкосновена војна моћ САД битни предуслов за успостављање и одржавање новог планетарног поретка. 

  Опширније...

 • Слобода 2170

  Памет у главу и ранац на леђа

  Пише: Марина Дабић

  marina dabic

  • „Агонија ће се завршити једног дана, народ ће и ове отерати, али до тада ће они све покрасти, и постаће власници свега у Србији, а ја не смем да дозволим да постану власници моје деце, унука и њихове будућности“ •

  Опширније...

 • Слобода 2170

  Ко сме и може да заборави прошлост?

  Пише: Никола Марић

  Никола Марић

  “Не гушите се у сузама због прошлости”, каже председник Вучић

  Опширније...

 • Слобода 2170

  Јелена надгледа Волстрит?

  Пише: Д. Савић

  Доналд Трамп предложио Американку српског порекла за престижну функцију. Меквилијамсова ће добити петогодишњи мандат

  НА челу америчке Савезне корпорације за осигурање депозита ускоро би се могла наћи Јелена Меквилијамс (43), Американка српског порекла из Охаја, тренутно водећи правни заступник регионалне банкарске корпорације „Фифт трд бенк“ (ФИТБ) из Синсинатија.

  Председник САД Доналд Трамп објавио је да намерава да Меквилијамсову предложи на ову престижну функцију из области банкарства и финансија, а да би добила петогодишњи мандат, потребно је да добије „зелено светло“ Сената америчког Конгреса.

  Меквилијамсова, која од јануара ради као главни адвокат регионалне банке, скренула је пажњу на себе управо радом у Сенату Конгреса, посебно у Одбору за банкарство. Она је била виши саветник председника овог одбора, републиканског сенатора Ричарда Шелбија, али је у Конгресу на разним позицијама радила од 2010. године. Претходно је три године била правни заступник Управног одбора Савезних резерви, задуженог за помоћ у примени монетарне политике САД.

  Меквилијамсова, која је из Београда у САД дошла као средњошколка, завршила политичке науке и право са највишим оценама на престижном калифорнијском универзитету Беркли, на високој функцији би требало да замени Мартина Гринберга, кога је поставио Трампов претходник Барак Обама. Меквилијамсова би била члан Управног одбора Савезне корпорације за осигурање депозита до закључења мандата, што истиче 15. јула 2019. године. А потом би, уколико то одобри Сенат, постала директор Савезне корпорације за осигурање депозита САД у наредних пет година.

  Гринберг, који на функцији остаје до краја мандата, који истиче овог месеца, до сада је одолевао напорима Трампове администрације да уведе нова правила у финансијском сектору.

  Амерички председник, међутим, као свој приоритет истиче успостављање нових правила за Волстрит, тврдећи да жели да подстакне економски раст у САД. Постављењем Меквилијамсове, Трамп би заокружио тим који би спровео ревизију финансијских регулатива усвојених за време Барака Обаме.

  Савезна корпорација за осигурање депозита игра кључну улогу у регулисању банака широм САД, заједно са још неколико америчких агенција.

  Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић за наш лист каже да Јелена спада у ред оних који заслужују одговорну фунцију:

  - Иако њени ставови, можда, нису познати широј јавности, њен рад није непознат америчком Конгресу, па не очекујем да ће бити проблема са њеним именовањем у Сенату. Могуће је да ће демократе бити уздржане, зато што је то њихов генерални став према Трамповој администрацији. Но, Јелена ужива углед у обе политичке партије. Биће то велики изазов за њу, биће једина жена у корпорацији, и најмлађа од свих - закључује Кесић.

  Опширније...

 • Слобода 2143

  Песме Јанка Туфегџића

  Пише: мр Радован Калабић

  radovan-kalabic

  Борба за независну Хрватску почела је давно пре Другог рата и, уз политичку подршку са Запада, трајала и после тог рата

  Опширније...

 • Слобода 2170

  Ни лепота их не може спасити

  Пише: Новка Илићnovka ilic

  • У 200 српских села нема ни једног становника • Око 1200 села су у фази нестајања • За деценију ипо 18700 првака мање у српским школама •

  Опширније...

 • Слобода 2170

  Овде нису наочари чича Драже

  Пише: мр Радован Калабић

  Novka Ilic

  У првој половини новембра спелеолози Академско-спелеолошко-алпинистичког клуба из Београда ангажовани од чајетинске општине, поново су се спустили у јаму Церова у којој су месец дана пре тога пронашли остатке људских скелета.

  Опширније...

Слобода 2166

Нова режимска превара

Пише: Срђа Трифковић

Срђа Трифковић

Доласком „напредњака“ на власт 2012. године, било је само питање дана када ће се десити привођење процеса издаје крају. То је све давно планирано од оних који су их довели на власт. Успели су за пет година да униште дух отпора и поноса који је опстајао у српском народу, да Србију срозају на ниво криминала, ријалитија и издаје, а у завршној фази одрицања од Косова траже саучеснике за једну прљаву, издајничку работу.

 

У принципу, једна свестрана дебата о националној стратегији Србије у целини – а посебно о политици према Косову и Метохији – била би пожељна и потенцијално корисна. Основни предуслов за такав свестрани форум морао би да буде одсуство унапред зацртаних исхода и већ донетих одлука за које се само тражи покриће. Председник Србије Александар Вучић још увек није јасно изнео када ће и у којем формату почети унутрашњи дијалог о Косову, који је он покренуо, али је циљ јасан. Његова намера је да јужну покрајину скине са дневног реда признањем статуса кво као свршеног чина, а да притом одговорност за такав потез подели са учесницима у дијалогу

Вучић каже да је добро чути различита мишљења, „од оних која смо чули од Шешеља с Лазаревим клетвама, до Тадића са столицом (независног Косова) у Уједињеним нацијама, а из Владе бар три различита предлога. Добро је да су се људи отворили да говоре шта мисле. А онда ћемо сви заједно да седнемо и да с грађанима разговарамо, да видимо шта је то што је реално, шта је то што је могуће, а шта је оно што не можемо и не смемо да изгубимо никако”, поручио је Вучић. Он је притом изјавио да себе види као правог човека за решавање питања Косова јер, каже, нема личних амбиција и да је дебата за све добра, без обзира на резултат. „Желим да Србија крене новим путем и да отворено и поштено разговарамо о решењу за Косово“, изјавио је у интервјуу швајцарском дневнику „Блик”, додајући да се мора постићи да „Срби и Албанци живе у миру и пријатељству”.

Своје ставове изнели су за сада малобројни експерти и политички аналитичари. Професор права, академик Тибор Варади оцењује да „линија испод које се не смеју спустити српски интереси јесте територијална и персонална аутономија за Србе на Косову и Метохији”. Примећује да је „консензус мало вероватан, али унутрашњи дијалог о будућности Косова и Метохије је веома важан, пре свега да би се јавност упознала са чињеницама”.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић истиче да би „трајно решење које би укључивало и одрицање од дела територије, српска тиха, али доминантно патриотска јавност могла да прихвати једино као део ширег пакета који би укључивао поделу територије КиМ и решење питања Републике Српске”. Он сматра да апсолутни консензус није могућ, али да се може доћи до преовлађујућег друштвеног става и критичне масе која би стала иза таквог решења.

Званичан став Српске православне цркве поводом јавног позива председника Вучића на дијалог о будућности Косова и Метохије одредиће Свети архијерејски синод. Ипак, патријарх Иринеј је пре неколико дана апеловао на „државнике Србије” да никада не дају сагласност на отуђење Косова и Метохије јер, како је упозорио, „оно што се силом узме, то се и врати, оно што се поклони некоме, то је за свагда изгубљено, а то Срби и Србија не смеју дозволити”.

Као што се могло очекивати, лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић сматра да није реч о одлуци Србије да призна Косово, јер до тог признања и до тог става „треба да дођу наша деца на један нормалан начин”, већ о томе да се престане с блокадом Косова на путу чланства у свим међународним институцијама, укључујући УН. По њему треба разговарати и с косовским Албанцима и на сто ставити потребу и Београда и Приштине да што пре учине живот нормалним и спремност да заједно радимо.

Насупрот Јовановићу, председник радикала Војислав Шешељ је категоричан: „За мене је тај дијалог завршен. Нема више дијалога, већ остаје само Лазарева клетва за оне који издају Косово. Нема шта да се расправља и дефинише, већ да се зна да не сме да се призна независност Косова, улазак КиМ у УН, као ни у друге међународне организације“.

Став аутора овог текста је заснован на Уставу, праву и правди. Не треба прихватити никакав ”дијалог” са Вучићем. Његов позив, као и све што он говори и обећава је фарса и режирани монолог. Док се са једне стране јуначи да је сам спреман да донесе све тешке ”одлуке”, овде се види да је у ствари агресивна кукавица, која ”дијалогом” жели да прекрије своје издајничке трагове и да нађе саучеснике за поделу одговорности. За све српске родољубе, основне поставке у вези Космета треба да буду јасно дефинисане:

1. Косово и Метохија је саставни и неодвојиви део Републике Србије, који је тренутно окупиран.

2. Нико нема права да потпише обавезујући документ који ће правно отуђити ма који део територије Републике Србије.

3. Такозвани Бриселски споразум мора да буду раскинут, јер је направљен одлуком једног човека а на штету српског народа. Споразум о придруживању са ЕУ треба да буде раскинут јер се показао штетним по српске интересе, и не треба дозволити да сходно његовим одредбама странци купују српско плодно земљиште, шуме и ливаде.

4. Сви преговори у вези Космета морају да се врате у Савет безбедности УН, где им је једино од почетка било место, уколико не буду потпуно прекинути.

5. У контексту осмишљене националне стратегије, треба прекинути погубне преговоре о придруживању ЕУ, јер је од почетка тих разговора Србија уцењивана и предавала део по део свог суверенитета и националних интереса. Од почетка разговора о придруживању, услов је био да се Србија сложи да потпише правно обавезујући документ о признавању независности Косову. Преведено са орвеловског језика, преговори о ”добросуседским односима” су преговори о правном отцепљењу дела територије Републике Србије.

Доласком „напредњака“ на власт 2012. године, било је само питање дана када ће се десити привођење процеса издаје крају. То је све давно планирано од оних који су их довели на власт. Успели су за пет година да униште дух отпора и поноса који је опстајао у српском народу, да Србију срозају на ниво криминала, ријалитија и издаје, а у завршној фази одрицања од Косова траже саучеснике за једну прљаву, издајничку работу.

...

Oстатак текста у Слободи

Штампа Ел. пошта

 • SPC
 • Dijaspora
 • Svetigora
 • Save Displaced Serbs
 • Srbi za Srbe
© 2018 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.