sloboda-baner

Из најновије Слободе

 • Слобода 2170

  Светска жаришта на прагу нове године

  Пише: Срђа Трифковић

  Срђа Трифковић

  Током више од две деценије после распада СССР-а, кључне личности обе главне америчке партије прихватиле су став да је неприкосновена војна моћ САД битни предуслов за успостављање и одржавање новог планетарног поретка. 

  Опширније...

 • Слобода 2170

  Памет у главу и ранац на леђа

  Пише: Марина Дабић

  marina dabic

  • „Агонија ће се завршити једног дана, народ ће и ове отерати, али до тада ће они све покрасти, и постаће власници свега у Србији, а ја не смем да дозволим да постану власници моје деце, унука и њихове будућности“ •

  Опширније...

 • Слобода 2170

  Ко сме и може да заборави прошлост?

  Пише: Никола Марић

  Никола Марић

  “Не гушите се у сузама због прошлости”, каже председник Вучић

  Опширније...

 • Слобода 2170

  Јелена надгледа Волстрит?

  Пише: Д. Савић

  Доналд Трамп предложио Американку српског порекла за престижну функцију. Меквилијамсова ће добити петогодишњи мандат

  НА челу америчке Савезне корпорације за осигурање депозита ускоро би се могла наћи Јелена Меквилијамс (43), Американка српског порекла из Охаја, тренутно водећи правни заступник регионалне банкарске корпорације „Фифт трд бенк“ (ФИТБ) из Синсинатија.

  Председник САД Доналд Трамп објавио је да намерава да Меквилијамсову предложи на ову престижну функцију из области банкарства и финансија, а да би добила петогодишњи мандат, потребно је да добије „зелено светло“ Сената америчког Конгреса.

  Меквилијамсова, која од јануара ради као главни адвокат регионалне банке, скренула је пажњу на себе управо радом у Сенату Конгреса, посебно у Одбору за банкарство. Она је била виши саветник председника овог одбора, републиканског сенатора Ричарда Шелбија, али је у Конгресу на разним позицијама радила од 2010. године. Претходно је три године била правни заступник Управног одбора Савезних резерви, задуженог за помоћ у примени монетарне политике САД.

  Меквилијамсова, која је из Београда у САД дошла као средњошколка, завршила политичке науке и право са највишим оценама на престижном калифорнијском универзитету Беркли, на високој функцији би требало да замени Мартина Гринберга, кога је поставио Трампов претходник Барак Обама. Меквилијамсова би била члан Управног одбора Савезне корпорације за осигурање депозита до закључења мандата, што истиче 15. јула 2019. године. А потом би, уколико то одобри Сенат, постала директор Савезне корпорације за осигурање депозита САД у наредних пет година.

  Гринберг, који на функцији остаје до краја мандата, који истиче овог месеца, до сада је одолевао напорима Трампове администрације да уведе нова правила у финансијском сектору.

  Амерички председник, међутим, као свој приоритет истиче успостављање нових правила за Волстрит, тврдећи да жели да подстакне економски раст у САД. Постављењем Меквилијамсове, Трамп би заокружио тим који би спровео ревизију финансијских регулатива усвојених за време Барака Обаме.

  Савезна корпорација за осигурање депозита игра кључну улогу у регулисању банака широм САД, заједно са још неколико америчких агенција.

  Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић за наш лист каже да Јелена спада у ред оних који заслужују одговорну фунцију:

  - Иако њени ставови, можда, нису познати широј јавности, њен рад није непознат америчком Конгресу, па не очекујем да ће бити проблема са њеним именовањем у Сенату. Могуће је да ће демократе бити уздржане, зато што је то њихов генерални став према Трамповој администрацији. Но, Јелена ужива углед у обе политичке партије. Биће то велики изазов за њу, биће једина жена у корпорацији, и најмлађа од свих - закључује Кесић.

  Опширније...

 • Слобода 2143

  Песме Јанка Туфегџића

  Пише: мр Радован Калабић

  radovan-kalabic

  Борба за независну Хрватску почела је давно пре Другог рата и, уз политичку подршку са Запада, трајала и после тог рата

  Опширније...

 • Слобода 2170

  Ни лепота их не може спасити

  Пише: Новка Илићnovka ilic

  • У 200 српских села нема ни једног становника • Око 1200 села су у фази нестајања • За деценију ипо 18700 првака мање у српским школама •

  Опширније...

 • Слобода 2170

  Овде нису наочари чича Драже

  Пише: мр Радован Калабић

  Novka Ilic

  У првој половини новембра спелеолози Академско-спелеолошко-алпинистичког клуба из Београда ангажовани од чајетинске општине, поново су се спустили у јаму Церова у којој су месец дана пре тога пронашли остатке људских скелета.

  Опширније...

Слобода 2168

Личимо ли све више на Јевреје?

Пише: Никола Марић

Никола Марић

Срби имају Србију и Републику Српску. Иако су мале, још увек постоје. Они који то желе слободни су да се тамо врате и да почну практиковати оно што придикују.

По много чему волео бих да личимо на народ који је лутао четрдесет година да би се настанио у пустињи. Неки од мојих пријатеља Јевреја праве од тога шалу и жале што ови стари Јевреји нису могли да нађу земљу испод које би се налазила нафтоносна поља, нешто што још увек лепо служи њиховим арапским комшијама. Нафта се још увек користи у разне сврхе од којих је гориво најважније.

Казати да наци-диктатор Хитлер није волео Јевреје није много речено. Један од његових презира према Јеврејима био је основан на чињеници да су били власници већине новчаних институција, великих концерна и томе слично. Оно што многима није познато јесте чињеница да Јеврејима није било дозвољено да поседују земљу у Немачкој па су морали да живе од нечега другог.

Наши Срби су увек поседовали земљу, радили на својим њивама, одгајали говеда, овце и свиње и били мање-више задовољни овим једноставним начином живота. Да су их пустили на миру већина Срба и данас би била тамо где су и живела онако како су и до сада живели њихови преци. Међутим, увек су некако били на удару већим и јачим народима, Римљанима и Турцима на пример, па су морали да се сељакају. Када је некада снажна Српска средњевековна држава пропала и освојена од стране Турака Срби су били присиљени да се стално некуд сељакају. Алтернатива им је обично била да се одрекну своје Српске православне вере и да приме ислам, што су неки Срби и учинили да би некако преживели.

Два велика рата у двадесетом веку скупо су коштала наш српски род, да би на крају били изручени комунистичком режиму после Другог светског рата. По завршетку тога рата многи Срби су изабрали да се не врате кући већ да отпочну нови живот у туђини.

Последњи сукоб при крају прошлог века био је још један велики ударац  многим Србима  када су још једном морали да спакују своје пртљаге и напусте своја огњишта у Хрватској и Босни и Херцеговини.

Гледајући РТС програме за расејање прошле суботе и недеље упознали смо много свога света у Бечу, Аустрија, где је „Жикина шареница“ приказала бројну српску дијаспору, а доле испод нас, у Аустралији, позната српска уметница по имену Ана Бекута возикала се у кочији коју су вукли коњи улицама Мелбурна.

Овде негде у Америци сигуран сам да је српска дијаспора нашла разлог или изговор да нешто прослави, само зато да би била са својим земљацима, певала наше песме и уживала у укусним српским специјалитетима. Када год негде видиш српски програм видиш лепо организован и добро увежбан српски фолклор како показују своје умеће другим Србима, или можда „странцима“. Ако добро обратите пажњу приметићете да наш млади свет међусобно комуницира на енглеском језику, они у Аустрији на немачком, и тако даље. Ово није никаква критика него једноставно констатација већ добро познате чињенице.

У време наших највећих празника као што су Божић и Свети Сава уживамо у рецитацијама српских поема у извођењу наших најмлађих, а онда их наградимо снажним и дугим аплаузима, а чим сиђу са позорнице и придруже се својим вршњацима ови дечаци и девојчице пређу на енглески језик.

Дуго, дуго времена Јевреји нису имали своју државу, али су се на крају дружења поздрављали својим чувеним поздравом:

- Догодине у Јерусалиму!

Почивши дугогодишњи председник Српске народне одбране у Америци, господин Славко Пановић, умео је да нас на крају говора и прослава поздрави на сличан начин:

- Догодине на Газиместану !

Савремени Јевреји имају данас своју државу и одлучни су да је бране до последње капи своје крви.

...

Комплетан текст у Слободи

Штампа Ел. пошта

 • SPC
 • Dijaspora
 • Svetigora
 • Save Displaced Serbs
 • Srbi za Srbe
© 2018 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.