sloboda-baner

Из најновије Слободе

 • Слобода 2170

  Светска жаришта на прагу нове године

  Пише: Срђа Трифковић

  Срђа Трифковић

  Током више од две деценије после распада СССР-а, кључне личности обе главне америчке партије прихватиле су став да је неприкосновена војна моћ САД битни предуслов за успостављање и одржавање новог планетарног поретка. 

  Опширније...

 • Слобода 2170

  Памет у главу и ранац на леђа

  Пише: Марина Дабић

  marina dabic

  • „Агонија ће се завршити једног дана, народ ће и ове отерати, али до тада ће они све покрасти, и постаће власници свега у Србији, а ја не смем да дозволим да постану власници моје деце, унука и њихове будућности“ •

  Опширније...

 • Слобода 2170

  Ко сме и може да заборави прошлост?

  Пише: Никола Марић

  Никола Марић

  “Не гушите се у сузама због прошлости”, каже председник Вучић

  Опширније...

 • Слобода 2170

  Јелена надгледа Волстрит?

  Пише: Д. Савић

  Доналд Трамп предложио Американку српског порекла за престижну функцију. Меквилијамсова ће добити петогодишњи мандат

  НА челу америчке Савезне корпорације за осигурање депозита ускоро би се могла наћи Јелена Меквилијамс (43), Американка српског порекла из Охаја, тренутно водећи правни заступник регионалне банкарске корпорације „Фифт трд бенк“ (ФИТБ) из Синсинатија.

  Председник САД Доналд Трамп објавио је да намерава да Меквилијамсову предложи на ову престижну функцију из области банкарства и финансија, а да би добила петогодишњи мандат, потребно је да добије „зелено светло“ Сената америчког Конгреса.

  Меквилијамсова, која од јануара ради као главни адвокат регионалне банке, скренула је пажњу на себе управо радом у Сенату Конгреса, посебно у Одбору за банкарство. Она је била виши саветник председника овог одбора, републиканског сенатора Ричарда Шелбија, али је у Конгресу на разним позицијама радила од 2010. године. Претходно је три године била правни заступник Управног одбора Савезних резерви, задуженог за помоћ у примени монетарне политике САД.

  Меквилијамсова, која је из Београда у САД дошла као средњошколка, завршила политичке науке и право са највишим оценама на престижном калифорнијском универзитету Беркли, на високој функцији би требало да замени Мартина Гринберга, кога је поставио Трампов претходник Барак Обама. Меквилијамсова би била члан Управног одбора Савезне корпорације за осигурање депозита до закључења мандата, што истиче 15. јула 2019. године. А потом би, уколико то одобри Сенат, постала директор Савезне корпорације за осигурање депозита САД у наредних пет година.

  Гринберг, који на функцији остаје до краја мандата, који истиче овог месеца, до сада је одолевао напорима Трампове администрације да уведе нова правила у финансијском сектору.

  Амерички председник, међутим, као свој приоритет истиче успостављање нових правила за Волстрит, тврдећи да жели да подстакне економски раст у САД. Постављењем Меквилијамсове, Трамп би заокружио тим који би спровео ревизију финансијских регулатива усвојених за време Барака Обаме.

  Савезна корпорација за осигурање депозита игра кључну улогу у регулисању банака широм САД, заједно са још неколико америчких агенција.

  Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић за наш лист каже да Јелена спада у ред оних који заслужују одговорну фунцију:

  - Иако њени ставови, можда, нису познати широј јавности, њен рад није непознат америчком Конгресу, па не очекујем да ће бити проблема са њеним именовањем у Сенату. Могуће је да ће демократе бити уздржане, зато што је то њихов генерални став према Трамповој администрацији. Но, Јелена ужива углед у обе политичке партије. Биће то велики изазов за њу, биће једина жена у корпорацији, и најмлађа од свих - закључује Кесић.

  Опширније...

 • Слобода 2143

  Песме Јанка Туфегџића

  Пише: мр Радован Калабић

  radovan-kalabic

  Борба за независну Хрватску почела је давно пре Другог рата и, уз политичку подршку са Запада, трајала и после тог рата

  Опширније...

 • Слобода 2170

  Ни лепота их не може спасити

  Пише: Новка Илићnovka ilic

  • У 200 српских села нема ни једног становника • Око 1200 села су у фази нестајања • За деценију ипо 18700 првака мање у српским школама •

  Опширније...

 • Слобода 2170

  Овде нису наочари чича Драже

  Пише: мр Радован Калабић

  Novka Ilic

  У првој половини новембра спелеолози Академско-спелеолошко-алпинистичког клуба из Београда ангажовани од чајетинске општине, поново су се спустили у јаму Церова у којој су месец дана пре тога пронашли остатке људских скелета.

  Опширније...

Слобода 2170

Ко сме и може да заборави прошлост?

Пише: Никола Марић

Никола Марић

“Не гушите се у сузама због прошлости”, каже председник Вучић

Политичари су присиљени да кажу ствари које нормална особа никада не би изустила. Да би удовољио западним силама, највише Америци и њеним НАТО савезницима, господин Вучић, Председник Србије, даје свом српском народу савет да забораве своју прошлост, болну и трновиту историју коју су Срби претрпели од петвековног турског јарма, бугарске издаје у Балканским ратовима, покушаја Аустрије и Немачке да потпуно униште српски народ за време Првог светског рата, као и Хитлеровог и Павелићевог покушај да то исто учине у Другом светском рату.

Па докле се од Срба очекује да подмећу и други образ? Шта су то Караџић и Младић учинили да заслуже по четрдесет година робије, односно доживотну робију? Неки дописник Вашингтон Поста по имену Гриф Вите, или Вит, написао је недавно да су српске снаге под командом Караџића и Младића починиле неке од најгорих зверстава после Другог светског рата. У истом даху овај потпуно пристрасни дописник изјављује да је 100.000 људи изгубило животе током сукоба у Босни који је уследио због распада комунистичке Југославије. Раније је та цифра била 200.000, без помињања ко су биле те жртве и ко их је убио.

Убеђен сам да господин Вит алудира на такозвани ’’масакр’’ у Сребреници где је Младићева војска најпре заробила а онда наводно стрељала 8.000 муслиманских људи и дечака.

Преки суд у Хагу, установљен од стране Запада у сврху кажњавања Срба, потрошио је небројене часове и милионе долара да истражи, оптужи а онда осуди сваког Србина који се усудио да заштити своју фамилију и своје огњиште у време овог несрећног грађанског рата деведесетих година. Иако су у сукобу учествовале три зараћене стране, Муслимани, Хрвати и Срби, само су Срби добили најтеже пресуде, док су неки од њих умрли у затвору, а муслимански и хрватски учесници већином ослобођени казне да би касније постали високи достојанственици у својим државним органима.

Још увек држим слику Председника Караџића на своме зиду у кући, а када бих нашао Младићев портрет и њега бих поставио на зид. Да ли сам ја због тога неко чудовиште које уопште не мари колико је људи изгубило животе у било којем рату? Ја не мислим.

Ратови су ужасни, а то сам лично осетио на својим леђима. Када би се мене питало рата никада не би било, али пристојна особа има осећање правде уграђено у своје биће и очекује од света да правду подели подједнако свима онима који другима учине неку неправду. У случају такозваног Суда у Хагу правде није било јер је била на најгорем одмору. Само зато што си у стању да нађеш гомилу незадовољних људи не можеш да их употребиш као поуздане сведоке. У такозваној заштићеној зони око Сребренице муслиманске војне снаге би напуштале ту заштићену зону да би убијале и пљачкале српска околна села а онда се враћале у заштићену зону. Када генерал Младић и Председник Караџић више нису могли то да трпе они су ушли у Сребреницу и учинили крај муслиманским екскурзијама и убиствима.

Нема недужних војника у ратовима. Наравно, постоје убијања, постоје злочини. Како треба да се назове период од непрекидних 78 дана бомбардовања српских градова и села, употреба осиромашеног уранијума у НАТО нападу на Србе? Дељење правде? Зашто бивши Председник Клинтон и његови генерали нису позвани у Хаг да одговарају за своја недела? Да ли због тога што су српском становништву бацали храну и одећу? Могу да разумем зашто је генерал Ратко Младић експлодирао у моменту читања пресуде у Хагу и био удаљен из суднице. Ја бих на његовом месту учинио исто што и он.

Господине Вит, ти о Србима ама баш ништа не знаш. Да, имамо и ми својих мана, ни ми нисмо савршени. Нисам неки велики симпатизер доктора Војислава Шешеља кога ти описујеш као радикалног десничара, али је он окусио Хашки Преки суд па има право да реагује на Младићеву пресуду онако како је реаговао.

...

Комплетан текст у Слободи

Штампа Ел. пошта

 • SPC
 • Dijaspora
 • Svetigora
 • Save Displaced Serbs
 • Srbi za Srbe
© 2018 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.