sloboda-baner

Слобода 2170

Ко сме и може да заборави прошлост?

Пише: Никола Марић

Никола Марић

“Не гушите се у сузама због прошлости”, каже председник Вучић

Политичари су присиљени да кажу ствари које нормална особа никада не би изустила. Да би удовољио западним силама, највише Америци и њеним НАТО савезницима, господин Вучић, Председник Србије, даје свом српском народу савет да забораве своју прошлост, болну и трновиту историју коју су Срби претрпели од петвековног турског јарма, бугарске издаје у Балканским ратовима, покушаја Аустрије и Немачке да потпуно униште српски народ за време Првог светског рата, као и Хитлеровог и Павелићевог покушај да то исто учине у Другом светском рату.

Па докле се од Срба очекује да подмећу и други образ? Шта су то Караџић и Младић учинили да заслуже по четрдесет година робије, односно доживотну робију? Неки дописник Вашингтон Поста по имену Гриф Вите, или Вит, написао је недавно да су српске снаге под командом Караџића и Младића починиле неке од најгорих зверстава после Другог светског рата. У истом даху овај потпуно пристрасни дописник изјављује да је 100.000 људи изгубило животе током сукоба у Босни који је уследио због распада комунистичке Југославије. Раније је та цифра била 200.000, без помињања ко су биле те жртве и ко их је убио.

Убеђен сам да господин Вит алудира на такозвани ’’масакр’’ у Сребреници где је Младићева војска најпре заробила а онда наводно стрељала 8.000 муслиманских људи и дечака.

Преки суд у Хагу, установљен од стране Запада у сврху кажњавања Срба, потрошио је небројене часове и милионе долара да истражи, оптужи а онда осуди сваког Србина који се усудио да заштити своју фамилију и своје огњиште у време овог несрећног грађанског рата деведесетих година. Иако су у сукобу учествовале три зараћене стране, Муслимани, Хрвати и Срби, само су Срби добили најтеже пресуде, док су неки од њих умрли у затвору, а муслимански и хрватски учесници већином ослобођени казне да би касније постали високи достојанственици у својим државним органима.

Још увек држим слику Председника Караџића на своме зиду у кући, а када бих нашао Младићев портрет и њега бих поставио на зид. Да ли сам ја због тога неко чудовиште које уопште не мари колико је људи изгубило животе у било којем рату? Ја не мислим.

Ратови су ужасни, а то сам лично осетио на својим леђима. Када би се мене питало рата никада не би било, али пристојна особа има осећање правде уграђено у своје биће и очекује од света да правду подели подједнако свима онима који другима учине неку неправду. У случају такозваног Суда у Хагу правде није било јер је била на најгорем одмору. Само зато што си у стању да нађеш гомилу незадовољних људи не можеш да их употребиш као поуздане сведоке. У такозваној заштићеној зони око Сребренице муслиманске војне снаге би напуштале ту заштићену зону да би убијале и пљачкале српска околна села а онда се враћале у заштићену зону. Када генерал Младић и Председник Караџић више нису могли то да трпе они су ушли у Сребреницу и учинили крај муслиманским екскурзијама и убиствима.

Нема недужних војника у ратовима. Наравно, постоје убијања, постоје злочини. Како треба да се назове период од непрекидних 78 дана бомбардовања српских градова и села, употреба осиромашеног уранијума у НАТО нападу на Србе? Дељење правде? Зашто бивши Председник Клинтон и његови генерали нису позвани у Хаг да одговарају за своја недела? Да ли због тога што су српском становништву бацали храну и одећу? Могу да разумем зашто је генерал Ратко Младић експлодирао у моменту читања пресуде у Хагу и био удаљен из суднице. Ја бих на његовом месту учинио исто што и он.

Господине Вит, ти о Србима ама баш ништа не знаш. Да, имамо и ми својих мана, ни ми нисмо савршени. Нисам неки велики симпатизер доктора Војислава Шешеља кога ти описујеш као радикалног десничара, али је он окусио Хашки Преки суд па има право да реагује на Младићеву пресуду онако како је реаговао.

...

Комплетан текст у Слободи

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2024 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.