Комедија Драгише Кашиковића “Дупљаци” на сцени у Чикагу

Дупљаци” су црна комедија нашег српског и балканског карактера коју је Драгиша Кашиковић написао средином 1970-тих у Чикагу, али која у међувремену уопште није изгубила на актуелности. На срећу или жалост, ми смо исти или прилично налик онима који су живели на Балкану или долазили овде у Америку, у потрази за бољим животом пре 50 година.

 “Дупљаци” су уједно и прва премијера новог, Српског драмског позоришта, које је недавно основано у Лајонсу, при Културно-спортском центру “Никола Тесла” и цркви Светог Николе.

Редитељи представе су Миодраг Јакшић и Игор Обрадовић.

Премијера је заказана за 25. новембар 2023. године у Културно-спортском центру “Никола Тесла” у Лајонсу.

Позоришни комад „Дупљаци“ – комедија у четири чина, написао је Драгиша Кашиковић (1932-1977), српски писац, преводилац, новинар, сликар и емигрант. Србин из Босне. Комад „Дупљаци“ написао је у Чикагу, где је живео и радио, као слободни интелектуалац, уређујући лист „Слобода“, гласило најстарије и најважније српске организације у свету - Српске народне одбране. Кашиковић је био несаломиви борац за српску ствар, за искрене вредности нашег народа и противник Брозовог комунизма. Писао је чланке, прогласе, есеје, на неколико језика објашњавајући свету какво је зло комунистички режим, који управља његовом родном земљом. Убијен је због својих ставова, на зверски начин у Чикагу 1977. године, у редакцији листа „Слобода“ где је уређивао нови број, од стране агената југословенске УДБЕ, са више од четрдесет убода ножем. Уз њега убијена је и његова поћерка, девојчица од девет година, Иванка Милошевић, на истоветан, језив, за чикашке прилике никада забележен начин. Ово убиство до данас није процесуирано, а сви детаљи истраге и сви документи су под „катанцем“ и нису доступни јавности.

Године 1994. сам са братом и групом пријатеља на сцену први пут поставио „Дупљаке“ и била је то светска премијера овог бриљантног текста. Играли смо Драгишину представу широм Србије, пре свега са жељом да афирмишемо његово име и дело и да Србији, која је тек тих година почињала национално да се усправља укажемо на бесмртну вредност једног од великана српске националне мисли и делатника који је читавога свога живота, неуморно радио на оздрављењу српске националне свести и скидања комунистичких окова са бремена Србије и српског народа. Тих година објављене су и Драгишине књиге „Дупљаци“  и збирка афоризама „Партија те тужи, партија ти суди“ а установљена је и награда „Драгиша Кашиковић“ која се додељује и данас у Београду.

Тридесет година после светске премијере, са пријатељима из Српског драмског позоришта у Чикагу, са дивним српским младићима и девојкама, глумцима, у највећем српском граду после Београда, одлучили смо да изнова дамо сјај Кашиковићевој, сатиричној комедији једне епохе, седамдесетих година Двадесетог века, постављајући је на нову сцену, новог Српског културног центра „Никола Тесла“. Драгишини живописни ликови у драми-комедији „Дупљаци“, у извођењу угледних српских новинара, глумаца, привредника и њихове деце, овде у Чикагу, изнова ће, уз осмехе које ће даривати публици, покренути сећање на вредан живот и рад и трагичну судбину њиховог аутора. Основна идеја нам је управо та, да упознамо младе нараштаје о Кашиковићевим достигнућима, његовим ставовима, сатиром и његовим животом, у целости, као и да његове савременике који су још међу нама подсетимо на њихову заједничку националну борбу. То је скроман, али достојанствен начин, да се одужимо Драгиши за све што је чинио и учинио за наш, српски народ.

Креирали смо веома занимљиво глумачку екипу, до сада невиђену у Чикагу. Поред Игора Обрадовића који игра главну улогу, лик Срђе Мутибаре, у представи глуме и најзначајнији представници новинарске струке у Чикагу: Александар Жигић, дописник РТС, па затим Тамара Весна и Саша Лукић са СТВ УСА, па Антоније Ковачевић оснивач портала Serbian Times, па изванредни Милан Кркуш и Ненад Младеновић. Занимљивост је да у представи играју и Жигићев син Филип, Антонијев син Димитрије и мој син Михајло, тако да све скупа изгледа прилично узбудљиво и пуни смо жеље да се на што бољи начин представимо чикашкој публици. Како је Драгиша Кашиковић и сам био новинар и уредник медија, учешће српских новинара из Чикага у овој представи, по његовом тексту, јесте својеврсно одавање поштовања Драгиши за све што је урадио за српски народ и српско новинарство.

На слици: Глумци на проби позоришне представе «Дупљаци»

Пише: Миодраг Јакшић

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2024 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.